7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

A laptop akkumulátor megfelelő tárolása

Egy laptopnak talán az egyik legfontosabb és legkritikusabb pontja az akkumulátor, ugyanis ez gondoskodik arról, ami a notebookok legnagyobb előnye az asztali számítógépekkel szemben: a mobilitásról. Természetesen minden attól függ, hogy a gyakorlatban miként használjuk a laptopot, de van pár dolog, amire mindenkinek érdemes odafigyelnie.

A gyorsan romló állapot oka a gyakori töltés

Azt már valószínűleg mindenki tudja az akkumulátorokról, hogy minél többször kell őket feltölteni, annál rosszabb lesz a teljesítményük. A laptop akkumulátor esetében sincs ez másképp, aminek a pótlásáról szerencsére könnyen gondoskodhatunk a Laptopszaki oldalának hála.

Természetesen mint a legtöbb műszaki eszköznél, úgy itt is minden attól függ, hogy a gyakorlatban, hogyan használjuk a gépezetet. A felhasználók többsége asztali számítógép üzemmódban használja a laptopot, ami azt jelenti, hogy egy asztalnál ülve dolgozunk, böngészünk. Az egyik leggyakoribb hiba, amit ilyenkor elkövetünk, hogy folyamatosan csatlakoztatva van a töltő annak ellenére, hogy 100%-os az akkumulátor töltöttségi szintje.

Tudni kell ugyanis, hogy egy laptop akkuja 400-500 töltési ciklusra van tervezve. Így egyértelmű, ha minél gyorsabban “elhasználjuk” ezt a 400-500 alkalmat, az akkumulátor annál hamarabb fogja megadni magát. A fő cél az, hogy kevesebb töltési ciklust használjunk el, ezzel garantálható a hosszabb élettartam. Az egyik legjobb módszer erre az, ha asztali használatnál egyszerűen kivesszük az akkumulátort, mivel így is tudjuk a notebookot használni közvetlenül a töltő csatlakoztatásával és áramellátásával.

A külső körülményekre is oda kell figyelni!

Valójában az sem elég, ha kivesszük a laptopból az akkumulátort. Csak úgy szabad elrakni, ha legalább 40%-ig feltöltjük előtte. Ez azért fontos, mert a félretett akku is szépen lassan lemerül, valamint a lítiumos változatok nem viselik jól az alacsony töltöttséget. Ezért is érdemes havonta egyszer legalább elővenni és újra feltölteni 40%-ig.

Ez egy fontos szám, mivel így az élettartama is hosszabb lehet. Ha minden alkalommal teljesen, 100%-ig feltöltenénk, akkor a kapacitásvesztés akár a duplája is nőhet egy év alatt. A hőmérsékletre is ügyelni kell, mivel az sem mindegy hova tesszük a kivett akkumulátort. A legjobb, ha szobahőmérsékleten, 25 fokon tartjuk az eszközt.

Hasznos tippek a hosszú élettartam érdekében

Ahogy azt már említettük, egyáltalán ne tároljuk lemerült vagy lemerüléshez közeli állapotban az akkumulátort, de a ló túloldalára se essünk át, azaz teljesen feltöltve sem szabad elrakni. Csak és kizárólag száraz helyen érdemes tartani. A nedvesség és az akksi nem a legjobb barátok, mivel az gyorsítja a lemerülést. Kizárólag akkor merítsük le és használjuk “élesben”, ha valóban szükségünk van rá. Asztalnál ülve bőven elegendő a töltőről közvetlenül használni a laptopot.

Amennyiben ezeket betartjuk, az akkumulátor meg fogja hálálni.