9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

A legjobb megoldások az ízületi fájdalom enyhítésére

Akár a gerincről, akár a végtagok ízületeiről beszélünk, az ízületi fájdalom fenekestül felforgathatja az életet. Sokan tapasztalták! Sokszor mégis figyelmen kívül hagyjuk, vagy fájdalomcsillapítót veszünk be...és egy időre eltűnik a fájdalom, aztán újra előjön. Mert valójában az ok nem szűnt meg, csak az okozat. A gyógytorna és manuálterápia közvetlen és hatékony válasz erre a problémára!

Az ízületi fájdalom az öregedési folyamat egyik eleme, melynek oka elsősorban az ízületi gyulladás, de előfordulhat fiataloknál is, sérülések következtében. Súlyosabb esetekben akár mozgáskorlátozottságot is jelenthet, de gyulladás esetén a lázas állapot is igen gyakori.

Az ízületi fájdalom okai

A kéz és térdízületi fájdalomnak – az ízületi fájdalom leggyakoribb formáinak – mechanikai vagy gyulladásos okai lehetnek. Általában a gyulladásos jellegű fájdalom éjszaka vagy reggel jelentkezik, és a fájdalom mellett merevség érzésével is járhat, amely mozgás közben javul. A mechanikai ízületi fájdalom a fizikai erőfeszítés eredményeként jelentkezik, ami egy kis szünettel enyhül.

Az ízületi gyulladás legismertebb formái rheumatoid arthritis, a spondyloarthritis és az arthrosis (más néven osteoarthritis). A fő okok mellett számos másodlagos ok is meghúzodhat, mint a neurológiai betegségek, köszvény, csontritkulás, lupus, lyme-kór. De akár a gyakori klímaváltozások is hatással lehetnek rá.

Néha az ízületi fájdalom magától elmúlik, máskor viszont orvoshoz kell fordulni. Különösen akkor, ha egy egyéb tünetek jelentkeznek, mint például:

  • Az ízület körüli terület vörös, duzzadt, fájdalmas és meleg tapintású;
  • Az ízületi fájdalom több mint három napig fennáll;
  • Lázas állapot, egyéb influenzás tünetek nélkül;

Ízületi fájdalmak kezelése

Az ízületi fájdalom kezelése a betegség okától függ. Ha ez átmeneti ok, például ütés vagy szélsőséges hőmérsékletnek való kitettség, a probléma otthon, orvos segítsége nélkül is elmúlik. Az enyhe ízületi fájdalmak mérsékelt fizikai aktivitással, vagy éppen ellenkezőleg, pihenéssel csillapíthatók. Minden sportprogram előtt fontos a bemelegítés, az ízületek mozgása.

Sokszor azonban késői stádiumban fedezik fel az ízületi fájdalmakat, amely már nem kezelhető otthon, ekkor már gyógytornász szakmai hozzáértésére van szükség (a jobbik esetben).

Hogyan segíthet a gyógytorna és manuálterápia?

Az ízületi gyulladás kezelése tornával és speciális, kézzel végzett fogásokkal kifejezetten hatékony választás, ha minél hamarabb meg szeretnél szabadulni a fájdalomtól, elkerülve a gyógyszeres kezelést. Első lépésként a szakember felméri a kortörténetedet, elkészíti a személyre szabott kezelési tervet. Ezzel kezdetét veszi a terápiás eljárás, amely otthoni gyakorlatokkal kiegészítve – nem kötelező – egyenes út a gyors felépüléshez. Ez a fajta eljárás a kéz- és a térdízület gyulladására is alkalmas, de bármilyen mozgásszervi betegség esetén hatékonyan alkalmazható.

Fotó: freepik.com