14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Milyen kollagént válassz?

A kollagénnek nevezett fehérje felelős bőröd, csontjaid, porcaid egészségéért, szöveteid rugalmasságáért, de az idő előrehaladtával a szervezet egyre kevesebbet termel belőle. Ha kívülről szeretnéd pótolni, számos típus közül válogathatsz.

Az ember elsődleges célja egészségének megőrzése, és még ha helyes életmódot folytat is, egy idő után a természetes folyamatoknak nem tud megálljt parancsolni. Az idősödést senki sem kerülheti el, viszont a velejáró kellemetlenségeket - porckopás, ízületi problémák, ráncok - még idejében lehet orvosolni, többek között a Vital-maxnál is megtalálható kollagén szedésével.

Kinek ajánlott a kollagén?

  • Sportolóknak különösen ajánlott a rendszeres szedése, hiszen ízületeik és csontjaik fokozott igénybevételnek vannak kitéve minden egyes edzésen vagy versenynapon. Sportolóként nem engedheted meg magadnak, hogy egy rossz mozdulattól lesérülj, a kollagén pedig segíthet megelőzni ezt.
  • Idős korunkra a kollagéntermelés szinte teljesen leáll, így ha kívülről nem pótoljuk valamilyen formában, nem lesz elegendő belőle a szervezetünkben, hogy megőrizze csontjaink egészségét, ízületeink rugalmasságát. Gyulladások, kopások alakulnak majd ki.
  • Fiataloknak sem árt, ha elkezdik szedni a kollagén valamelyik fajtáját, hiszen ahogy telik az idő, bőrünk is egyre veszít rugalmasságából, a kollagéntermelés pedig fokozatosan elkezd leállni huszonöt éves kor fölött. Ezt megpróbálhatod külsőleg, krémekkel és szérumokkal orvosolni, de a belső megoldás mindig hatásosabb. A bőrödön túl a körmeid és a hajad egészségét is befolyásolja a szedése.

Milyen típusok léteznek?

Alapvetően I., II. és III. típusú kollagénről beszélhetünk, forrását tekintve pedig számos fajta változat elérhető jelenleg a piacon. Ezek közül három az, ami a legelterjedtebbnek mondható, a halkollagén, a csirkekollagén és a marhakollagén. Ezeken túl forgalomban van még sertéskollagén, illetve a fehérjekészítmény vegán változata is. A különböző fajták elérhetőek por, gél, kávé valamint kapszulák formájában is, így kiválaszthatod, melyik a kedvedre való.

Melyik típusú kollagént válassz?

A leggyengébb hatással a halkollagén bír, “csak” I. típusú kollagént tartalmaz, jellemzően azok fogyasztják, akik autoimmun betegségük miatt diétára kényszerültek. A csirkekollagénben főként II. típusú fehérje van, mely az ízületekre hat jótékonyan, így akkor válaszd ezt, ha csupán az ízületeid egészségéért aggódsz. 

Legösszetettebbnek, így leghasznosabbnak a marhakollagént mondják, amiben I. és III. típusú kollagén is megtalálható, emiatt rugalmassá teheti az arcbőröd, védi a csontjaid, az ízületeid és az inakat. Általában ez a típus a legolcsóbb is. A sertéskollagén kisebb körben elterjedt, a vegán kollagént pedig laboratóriumi körülmények között állítják elő.

Akármelyik típusú kollagént is választod, máris egy lépéssel közelebb vagy egészséged megőrzéséhez.