14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Hasznos tippek számfestőknek!

Minden kép egy külön világ, mondják a hozzáértők, és ez hatványozottan igaz, ha nemcsak nézegetjük a képeket, hanem mi is alkotjuk meg őket.

Szerencsére ma már nem kell ahhoz professzionális képzőművésznek lenni, hogy belevágjunk ebbe a különleges kalandba, hiszen a számfestő készletek a lelkes amatőröknek is kiváló szórakozási, önfejlesztési lehetőséget kínálnak. Ha az ember egyszer kipróbálta a számfestést, már csak mértéket tartani nehéz. Könnyen arra eszmélhetünk, hogy minden sarkot kitöltenek a vásznak, és a barátainknak sem kell agyalniuk, hogy mit kapnak majd tőlünk karácsonyra. 

Ezek a valódi veszélynek nehezen nevezhető lehetséges következmények azonban senkit se tartsanak vissza, hogy belevágjon ebbe a remek szórakozást kínáló, önfejlesztő hobbiba!

Milyen készletet válasszunk?

Ha valaki rápillant az Otthonihobbi.hu oldalán fellelhető készletekre, könnyen elbizonytalanodhat, hogy a sok lehetőség közül melyiket is válassza a gazdag kínálatból. Annyi talán általánosságban elmondható, hogy egy számfestő keretre feszítve biztosan nem fog csalódást okozni, egyrészt mert már maga az alkotás is könnyebb így, nem tapicskolunk bele a még száradó részekbe a csúszkáló vásznon, illetve a festés befejeztével a mű már teljesen kész, lehet azonnal a falra akasztani.

Az is legalább ennyire fontos, hogy milyen ecsetekkel festünk, egy jó minőségű ecsetkészlettel könnyebben kimaxolható a festés-élmény, hiszen az igényes eszközök szinte maguktól tanítják a kéznek a lágy és finom mozdulatokat. Ezért is lényeges, hogy minden művelethez legyen megfelelő ecsetünk, akár kontúrozásról, akár a háttér festéséről van épp szó. Mivel ez szinte egy abbahagyhatatlan tevékenység, érdemes hosszabb távon gondolkodnunk.

Rend az asztalon, rend a vásznon

Akárhogy is magával ragad bennünket az alkotás szenvedélye, a rendre, a tisztaságra mindig érdemes figyelni, főleg amíg nem alakult ki bennünk a kellő rutin. Az ecsetek tisztántartása minden más tényezőnél fontosabb, hiszen csak így biztosítható, hogy az adott helyen a kívánt szín kerüljön a vászonra.

Ahelyett, hogy papírtörlő hegyeket használnánk el egy-egy alkotásunkhoz, munkára foghatunk egy tiszta rongyot, régi pólódarabot is. A nedvszívása is hatékonyabb, és többször használható, így a környezetünket is óvhatjuk.

Kísérletezzünk bátran!

Miután már némi gyakorlatra szert tettünk, a megadott színeket tekinthetjük afféle ajánlásnak. Szerezzünk be egy külön palettát, amin saját színeket keverhetünk, így teljesen egyedivé téve alkotásunkat.

Bátorság! Hiszen a hibákból is csak tanulunk, azok által is fejlődünk. Merjünk túllépni a határainkon, csak így tehetünk szert saját technikára, stílusra, és így a család és barátok számára valódi öröm lesz, ha megkaphatják ajándékba egy-egy festményünket!