28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
20°
Kedd
24°
2023.09.23. szombat, Tekla
filter.hu filter.hu

Hogyan történik az autólízing igénylése?

Napjainkban számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, ha autóvásárlásról van szó. Az egyik legfontosabb és legkedvezőbb tényező, hogy egyáltalán nem szükséges a teljes összeget nekünk finanszírozni.

Ott van például az autólízing, ami gyorsan és könnyedén igényelhető ma már bárki számára, magánszemélynek és cégeknek egyaránt.

Az autólízing működése egyszerű

A lízing szó hallatán rögtön azt gondoljuk, hogy ezt csak a tehetős vállalkozók tudják megfizetni, de ez nem igaz: elég egy gyors pillantás az autólízing kalkulátor eredményére a Lizingo.hu-n és máris kiderül, hogy a konstrukció szinte mindenki számára elérhető, de azért van néhány alapvető követelmény.

A lízing valójában azt jelenti, hogy a bank megvásárolja az általunk kiválasztott, 0 és 17 év közötti autót. A bank hitelezi nekünk a vételár fennmaradó részét (mivel szükség van legalább 20%, de általánosságban 30% önerőre), amit mi legfeljebb 84 hónapos futamidő alatt kamatostul visszafizetünk.

Az autót 100%-ban mi használjuk, a forgalmi engedélyben mi szerepelünk üzembentartóként, és ha zártvégű autólízingről van szó, a tulajdonjogot is mi kapjuk meg a banktól az utolsó törlesztőrészlet kifizetése után.

A gyakorlatban nincs jelentős különbség az autó lízingelése és az autóhitel között. Lízingnél a bank tulajdonjoga csak a járműnyilvántartásba kerül bejegyzésre, a forgalmi engedélyben mindig a lízingbevevő neve fog szerepelni üzembentartőként.

Az autólízing igénylésének folyamata

Konkrétan hét lépésben össze lehet foglalni az egész műveletet: a nulladik lépés, hogy válasszunk ki azt a konkrét autót, amit meg szeretnénk vásárolni, az első az, hogy telefonon felvesszük a kapcsolatot egy autólízinggel foglalkozó céggel. Itt szót ejtünk a hitelképességről, az igényekről, valamint a kiválasztott autóról. 

A következő lépés, hogy e-mailben elküldjük a szükséges iratokat. Pár óra múlva pedig megérkezik a hitelbírálat eredménye, de legkésőbb másnap. A negyedik lépés maga a szerződéskötés, aminek helyét és idejét előre leegyeztetjük, tehát a helyszín bárhol lehet az országban.

Ezt követi az autó átírása, amit végezhet a közvetítő cég, de az eladó is. Végül, de nem utolsósorban a hitelösszeg folyósításra kerül az eladó által megjelölt bankszámlára.

Nyílt- és zártvégű lízing: mi a különbség?

Mint már említettük, a zártvégű lízing azt jelenti, hogy a lízing végén automatikusan a lízingbevevő tulajdonába kerül az autó, de van még egy jellemzője: a kifizetések általában a kezdetektől a végéig egyenlő havi részletekben történnek. A szerződés bármikor előtörleszthető vagy végtörleszthető. Ezenkívül a lízing végén nincs semmilyen maradványérték vagy plusz költség sem.

A nyíltvégű lízing esetében az a különbség, hogy a lízingbevevő nem válik automatikusan a jármű tulajdonosává. Ez azt jelenti, hogy a lízing végén mi jelölhetünk ki valakit, aki a járművet egy alacsony maradványértéken megvásárolhatja a banktól.

Fontos megjegyezni, hogy ezt a maradványértéket a futamidő elején határozzuk meg. Ez azt jelenti, hogy az autó végleges tulajdonosát a lízingidőszak végén kell csak megjelölni, tehát a lízingbevevő csak 60 nappal a futamidő lejárta előtt hozhatja meg ezt a döntést. Válasszuk bármelyiket, jelenleg ez a legkedvezőbb módja az autóvásárlásnak.