21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Milyen veszélyeket rejt a gyomirtók használata?

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet a gyomnövények visszaszorítása céljából gyomirtószert használni. Főként olyan esetben tűnhet ez kockázatmentesnek, amikor még nincsenek elültetve a haszonnövények.

Sajnos azonban a gyomirtók nem csak a nemkívánatos növényeket pusztítják el, hanem bejutnak a talajba is. Így aztán a táplálékul szolgáló növények is felszívhatják magukba ezeket a szereket, ezek elfogyasztása viszont már az egészségre káros hatással rendelkezik.

Nem kell azonban feltétlenül kizárólag a természetre bízni azt, hogy melyik haszonnövényből lesz valami, és melyik fog elpusztulni. A Csodakertész Barna Faiskolánál kapható biostimulátorok biogazdálkodásban is engedélyezettek. A csalánkivonat vagy éppen a kalcium biostimulátor alkalmazása nem rendelkezik egészségügyi kockázattal a használati utasítás betartása esetén.

Súlyos következményei vannak a glifozát tartalmú gyomirtók használatának

Összefüggést fedeztek fel az autizmus növekvő száma és egy glifozát tartalmú gyomirtószer, a Roundup használata között. A szóban forgó gyomirtót a kilencvenes évektől fogva kezdték el komolyabb mennyiségben használni a mezőgazdaságban.

Amíg 1975-ben ötezer gyermekből csak egy volt autista, addig manapság már 68-ból 1 az. Ez hatalmas különbség, a Massachusettsi Technológiai Intézet egyik kutatója szerint pedig a gyomirtó szélesebb körű alkalmazása és az autizmus gyakoribb előfordulása erősen összefügg egymással. A legrosszabb hír az, hogy ez a negatív irányú folyamat egyáltalán nem lassult az eltelt évek során.

Amit a gyomirtó hatóanyagáról tudni kell

A glifozát számos olyan ártalmas hatással rendelkezik, amiről érdemes tudni. A hasznos bélbaktériumokat is elpusztítja, így tulajdonképpen a kórokozók szaporodása előtt nyit teret. Bizonyos vegyületek képződését is visszafogja, ennek az a következménye, hogy a B9-vitamin hiánya és ingerületátvivő anyaghiány jelentkezik. A B9-vitamin felelős azért, hogy meg lehessen kötni a vasat, a kobalt és a mangánt.

Sajnálatos módon az Egyesült Államokban már anyatejben is felfedezték a glifozátot. Az ottani ivóvízben is jelen van, egyes mérések az európai határérték többszázszorosát mutatták ki belőle. A gyermekek szervezetében is a glifozát jelenlétére utal a felborult bélbaktérium-flóra, a gyulladásos bélbetegség, valamint a cink- és vashiány is.

Mit javasol a Csodakertész?

Legyen szó akár a ház körüli kiskertről, akár egy nagyobb földterületről, érdemes gyomirtószer használata nélkül megművelni. A betegségek elleni védekezésben és a növényvédelemben a biostimulátorok használata segítséget jelenthet, míg a gyomnövények ellen más módszerekkel is lehet védekezni.

A kézzel történő gyomlálás, kapálás nagyobb területeken nehezen megvalósítható, így ott bakhátas technikával vagy pedig talajtakarás használatával lehet megelőzni a problémát. Erre jó lehet a fűnyírásból származó fűnyesedék, de a szalma vagy a faapríték is. Léteznek olyan talajtakaró növények, amelyek visszafogják a gyomnövények terjedését.