22 °C, Budapest
22 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Menjünk ki a kertbe, ha itt a tavasz!

A tél vége egyúttal a tavasz beköszöntét is jelzi, a zöldellő fák üde ragyogását, a földből kibújó növények sarjadását, a madarak élettel teli csicsergését. Ahogyan a természet megújul, úgy kap erőre az ember is: kibújik a meleg szobából, mint a medve az odújából.

Ilyenkor kicsit mindig átértékeljük az életünket, új célokat tűzünk ki, régi vágyakat keltünk életre. Megtisztítjuk gondolatainkat, kitakarítjuk a hosszú tél nyomait a fejünkből, s új ötleteket viszünk véghez.

Sokan ilyenkor kezdenek böjtölni, vagy fogyókúrázni, hogy eltüntessék a lerakódott dolgokat. A nagytakarításra azonban megérett a kertünk is, nem csupán a testünk és lelkünk szorul karbantartásra.

Vegyük elő a kerti bútorokat!

Az egyre jobban melegedő napokon jólesik kicsit kiülni az újult erőre kapó napsugarak önzetlen ölelésébe. Vegyük elő a hintaágyunkat téli menedékéből, s adjunk neki új arculatot a mabadi.hu napozó kiegészítőinek kínálatában található gyönyörű hintaágypárnák valamelyikének segítségével.

Egy ilyen kényelmes és dekoratív párnán ülve vagy fekve zavartalanul élvezhetjük a napról napra enyhülő időjárás kellemes óráit a hangosan daloló madarak remek társaságában. Lassan előkerülhetnek a kerti bútorok, és indulhatnak a kerti partik is.

Ellenőrizzük le, hogy nem tettek-e kárt bútorainkban az időjárás viszontagságai, ha szükséges, javítsuk meg őket. A tisztítás is elengedhetetlen lehet, amennyiben szennyeződésekkel találkozunk a felületükön.

Hogyan várjuk felkészülten a tavaszt?

Ám a tavasz kezdete nem feltétlenül jelenti a pihenés zavartalanságát, akinek kertje van, akad dolga ilyenkor bőven. De valljuk be, az álmos és lelassult hideg évszak után jót is tesz a friss levegőn egy kis testmozgás.

Nem is beszélve a hasznosságáról, hiszen a teendőinknek később megkapjuk a jussát. Ennek egyik jutalma, hogy rendezett környezetben csodálhatjuk a természet újraéledését, a másik pedig a majdani terményeink tápláló zamata.

Vizsgáljuk át a kerti szerszámokat, eszközöket is, hogy alkalmasak-e még a feladatokra. Még van idő megjavítani, vagy esetleg újakat beszerezni helyettük, amennyiben szükséges. Ilyenkor érdemes egyúttal új dekorációs elemekkel is feldobni kertünk hangulatát.

Tavaszi munkálatok a kertben

A kert és az udvar télen valószínűleg kevesebb szerepet kapott életünkben, úgyhogy javára válhat az alapos nagytakarítás. Igazítsuk ki dísznövényeinket, vágjuk vissza az elszáradt részeket, hogy a még épek új erőre kapjanak.

Távolítsuk el a talajról a téli védőtakarót, hogy a föld, s a belőle cseperedő friss aljnövényzet levegőhöz jussanak. Ha indokolt, lássuk el tápanyagokkal a talajt, használjuk bátran szerszámainkat, adjunk életet a kertünk növényeinek.

A gyümölcsfák metszése még a rügyek virágzása előtt elvégzendő feladat, a gazdag termés érdekében tegyük ezt szakszerűen.

Ha pedig szeretnénk minél előbb jó minőségű, saját termelésű zöldségféléket fogyasztani, ültessük el idejében ezeket a korai fajtákat. Ha végeztünk a munkálatokkal, pihenjünk sokat a jó levegőn, mártózzunk meg a nap sugaraiban.