22 °C, Budapest
22 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Több ponton záródó zár az otthon védelméért

Legtöbben akkor szembesülünk azzal, hogy a zárcsere sem feltétlenül a legegyszerűbb projekt, amikor már sürget minket az idő, hiszen nem szeretnénk, ha a lakás ott állna tárva-nyitva bárki előtt, hogy kénye-kedvére ki- és bejárhasson rajta.

Gyors megoldás kell?

A Zardiszkont.hu ajtózár kínálatában biztosan megtaláljuk azt a modellt, amire szükségünk van. A legmagasabb biztonsági színvonalat biztosító zárbetétek mellett a keresett több ponton záródó zárak esetén is megtaláljuk náluk azt, amire szükségünk van. Ez pedig még akkor is igaz, ha nem a vártaknak megfelelően sikerült a biztonsági ajtónk kiválasztása, s előbb mondott unalmast a zár, mint ahogy mi szerettünk vagy elvártunk volna.

Vannak sajnos olyan típusok, amelyek előbb dobják be a kulcsot, mint ami ideális lenne. De ha szeretnénk, ezekben az esetekben is találhatunk ideális megoldást. A Zardiszkont.hu elérhetőségein segítséget kaphatunk még a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetekben is, azzal együtt, hogy minőségi zár kerül az ajtónkba, ha náluk vásárolunk.

A biztonság elsőrendű kérdés

Az otthon védelme fontos, egyrészt a benne megtalálható értékek szempontjából, másrészt azért is, mert biztonságunknak, emlékeinknek is az őrzője, ami miatt érzelmileg is kapcsolódunk hozzá. Amikor egy betörés, s az ingatlan feldúlása történik, nem csupán anyagilag ér minket kár, hanem a biztonság érzése is csorbul.

A legbölcsebb döntés tehát az, ha minél többet megteszünk azért, hogy ezt elkerülhessük. Ennek érdekében szükségünk van egy megfelelő biztonsági színvonalat nyújtó ajtóra, valamint olyan zárra, amely valódi védelmet képvisel.

Több ponton záródó zárak fajtái

Az egyik jól ismert típus az egész ajtó élén végigfutó többpontos zár, ami kifejezetten a modern biztonsági ajtókban található meg, s valóban magas színvonalon tudja garantálni a védelmet. Ez azonban jellemzően olyan ajtókba kerül beszerelésre, amelyek már eleve fokozottabb biztonság megvalósítására hivatottak.

Ám régebbi ajtók esetén is lehetőség van arra, hogy több ponton záródó modellt válasszunk, és építsünk be. Ezeknek is sokféle változata van, amelyeket elsősorban a nyelvek kialakítása alapján szokás osztályozni. Ezek alapján megkülönböztethetjük a kétnyelves, valamint a kampós típusokat. De nyilvánvalóan ebbe a családba tartozik a többpontos zár is, amelyet az előbb külön említettünk.

A kétnyelves modelleknél a felső a csapdanyelv, mert gyakorlatilag csapdába ejti az ajtót a bezárás során. Pontosan ebben nyilvánul meg a fokozottabb védelem is, amit nyújtani tud. A kampós záraknál ez a felső nyelv egy kampóra hasonlít, s a zárba beakadva fokozza az ajtó kifeszítésével szembeni védelmet.

Amennyiben a magas szintű biztonság az elsődleges cél, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a zárakon felül a zárbetéteknek is külön jelentősége van abban a kérdésben, hogy mennyire könnyű vagy éppen nehéz célpont a bejárati ajtónk a betörők számára.