13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Egy ausztrál anyuka Instagram posztja, ami erőt adhat a többi anyának

Egy ausztrál anyuka Instagram posztja nem is olyan régen rekord sebességgel kezdett terjedni az interneten aktív szülők körében. Hogy miért? Azért, mert rámutatott és választ adott egy fontos problémára, amivel sok(túlnyomórészt fiús) anyukának és apukának kell megküzdenie a mindennapokban.

Örök kérdés, hogy a gyerek jellemét mi határozza meg inkább a "hozott dolgok", vagy  a nevelés. A legtöbb szülő szereti azt hinni, hogy az utóbbi, hiszen megnyugtató érzés, hogy kontrollt tudunk gyakorolni a lányunk, vagy a fiúnk személyisége felett. Jó hinni abban, hogy csak annyi a dolgunk, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott környezetet teremtsünk gyerekeinknek és ekkor ők is nyugodt és kiegyensúlyozott emberek lesznek.

Ez az elterjedt személet viszont nagyon veszélyes és bántó "tévutakra" vihet minket. Hajlamosak vagyunk a gyerek viselkedésből messzemenő következtetéseket levonni a szülők otthoni viselkedésére, az otthoni körülményekre. Egy ausztrál anyuka, Constance nemrég figyelemreméltó Instagram posztot osztott meg, ami vírusként terjedt tova a virtuális térben. Saját tapasztalatairól és érzéseiről beszélt, hiszen "agresszív" kisfia, Rumi lévén érintett a témában.

"Rumi valóban borzalmas kis szörnyeteg tud lenni"- írja. "A múltkor elég volt egy pillanatra elfordulnom és már belökte Snow-t a sarokba, aztán ütötte és rúgta a fejét. Amikor odanéztem csak pislogott, mintha nem is ő lett volna."

Constance arról az előítéletről is ír, ami nagyon sok emberben megvan. Ha látnak egy gyereket, aki agresszív a társaival és sokat verekszik, akkor egyből feltételezik, hogy minden bizonnyal ő is sok erőszakot lát (és elszenved) a saját otthonában. Pedig az ausztrál anyuka családjában szó sincs ilyenről.

"Persze csomó dolog miatt nem tökéletesek az otthoni körülmények. Sokszor nem takarítok, vitatkozom a férjemmel és a gyerekek túl későn kerülnek ágyba. De erőszak nincs."

Constance arra is rámutat, hogy a másik három gyereke - köztük Rumi ikertestvére - egyáltalán nem ilyen, mindannyian nyugodtak és szelídek.

"Rumi ikertestvére a legszelídebb gyerek, akit valaha is ismertem. Ebből egyértelműen következik, hogy nem környezeti hatás miatt verekszik a fiam."

Természetesen azt az ausztrál anyuka is kiemeli, hogy nagyon fontos, hogy a gyerek a lehető legkevesebb agresszióval találkozzon, de emellett lényeges az is, hogy ne feltételezzünk semmit, ne alkossunk véleményt olyan emberekről, akiknek az életébe nem látunk bele.

"Ezért mindenkit kérek, hogy a gyerek viselkedéséből ne ítélje meg mindjárt a szülőket. Nem biztos, hogy ők tehetnek róla. Néha egész egyszerűen csak ezt dobta a gép."

Forrás: Redbook

További érdekes cikkeket találsz lentebb, a "Gyereknevelés? Nem könnyű!" témánkban: