21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Egyszerű és finom ételek a téli időszakra

A téli hideg időszak alatt mindannyian szeretünk finom, kényeztető ételeket enni, ugyanakkor jó lenne minél kevesebb időt tölteni a konyhában. Mutatunk pár jól variálható receptet, melyek egyszerűen elkészíthetőek, mégis nagyon jó ízűek és akár családi, baráti összejöveteleken is megállják a helyüket.

Krémlevesek

A krémleves tipikusan ilyen műfaj: egyszerű megcsinálni, az alapanyagtól függően mind teljesen más és más, és némi merész fűszerezéssel különlegesen izgalmas és pikáns végeredményt kapunk.

Valójában minimális különbséggel akár egyetlen alaprecept szerint elkészíthető bármiből: tetszőleges zsiradékon – némelyikhez a vaj, máshoz inkább az olívaolaj, kókuszzsír vagy a kacsazsír illik jobban – megdinsztelünk egy kevés finomra vágott vöröshagymát (némelyiknél ez elhagyható), majd a felaprított zöldséget sóval és egy kevés vízzel fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Ezután felöntjük, fűszerezzük az adott zöldségnek megfelelően, és lassú tűzön puhára főzzük. Ez így önmagában is teljes értékű és ízletes lesz, de ha igazán selymes-krémes végeredményt szeretnénk, érdemes a legvégén óvatosan egy kis tejszínt, tejfölt vagy görög joghurtot adni hozzá. Ha kissé kihűlt, botmixerrel összezúzzuk. Van, aki sűrítésként burgonyát is főz bele, vagy a végén némi liszttel behabarja – de ha kellő mennyiségű zöldségből készítjük, erre legtöbb esetben nincsen szükség. Egyes változatokba  az ízek miatt tehetünk sárgarépát és petrezselyemgyökeret, fokhagymát és vöröshagymát egészben.

Az alábbiakon kívül tökéletes krémleves-alapanyag még például a gomba, a brokkoli, a cukkini, a sajt és a póréhagyma is.

Almás céklakrémleves tormával

A dinszteléshez legjobb a minőségi olívaolaj, krémesítéshez tejszín vagy joghurt. A fűszerezésnél legyünk bátrak: őrölt kömény és római kömény, babérlevél, fehérbors, 1-2 szelet kezeletlen citrom, esetleg egy kis reszelt gyömbér, szerecsendió és só. Az alma egy részét felkockázva belefőzzük a levesbe, a többit lereszeljük, és a tányér aljára szedve arra szervírozzuk a levest. Igazán ínyencek egy picike savanyított tormával elkeverve eszik. Levesgyöngy illik hozzá.

Sütőtökkrémleves

Szintén olívával és tejszínnel vagy joghurttal a legjobb, a fűszerekben a jelentős mennyiségű só és préselt fokhagyma mellett a keleties illatok-ízek domináljanak: reszelt gyömbér, garam masala (vagy 1-2 szem szegfűszeg, esetleg fahéj), szerecsendió, kezeletlen citrom darabok. Pirított tökmaggal tálaljuk.

Zellerkrémleves

Vajon párolva a legízletesebb. Főzhetünk bele sárgarépát és petrezselymet is. Nem kell erőteljesen fűszerezni, de elbír egy kis babérlevelet, borsot, majorannát vagy akár szerecsendiót. Tejszínnel vagy tejföllel krémesítjük, és krutonnal vagy levesgyönggyel tálaljuk.

Raguk és egytálételek

Második fogásnak a különböző raguk (szaftos húsok) és az egytálételek jelenthetik a legegyszerűbben elkészülő, ám mégis elegáns étket.

Tokány-félék

A tokánynak többféle változata létezik, de az alaprecept lényegében azonos: a csíkokra vágott sertés- vagy marhahúst szalonnadarabokkal dinsztelt hagymán megfuttatjuk, majd kevés vízzel felöntve, fűszerezve fedő alatt lassan összepároljuk. A végén tejszínes vagy tejfölös habarással kissé besűrítjük. Természetesen a szárnyasok mellehúsából is készülhet. A hentestokányba virsli- és savanyú uborka karikák kerülnek, de a variációk száma végtelen: klasszikusan gombával vagy zöldborsóval készül még, de nyugodtan tehetünk bele brokkolit, kelbimbót, zöldbabot vagy cukkinit. Jól illik hozzá akár a rizs, nokedli vagy főtt tészta (penne, spagetti vagy orsó), de krumplival is fogyaszthatjuk. Friss vegyes salátával, paradicsomsalátával, csemegeuborkával vagy fermentált savanyúsággal koronázhatjuk meg.

Zöldséges húsgombócok római tálban

Darált sertéshúsból tejbe áztatott zsemlével, tojással, fokhagymával, sóval-borssal a szokásos módon kis gombócokat készítünk. A jól beáztatott római tál aljára tetszőleges vegyes zöldségeket (például karfiolt, zöldbabot vagy borsót, sárgarépát, cukkinit, káposztát vagy kelkáposztát) teszünk feldarabolva, majd ráültetjük a húsgombócokat. Ízlés szerint fűszerezzük (például majoranna, babérlevél, tárkony, melyhez két szem szegfűszeg adja meg a pikáns zamatot). Fél liter leveskocka alaplével felöntjük, és fedő alatt egy órán át pároljuk, majd még egy kicsit tovább fedő nélkül. Önmagában is laktató, tartalmas és nagyon ízgazdag fogás, de adhatunk mellé egy kis rizst vagy krumplipürét is.

Színes dahl

A dahl az indiaiak egytálétele, mely sokféle változatban készül. Ebben a receptben nagyjából azonos mennyiségű beáztatott sárgaborsót, csicseriborsót, vöröslencsét, esetleg még sima lencsét, továbbá felkockázott sárgarépát teszünk fel főni annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, valamint fokhagymát és gyömbérdarabot teszünk bele, majd időnként felöntve fedő alatt puhára pároljuk. A vége felé mehet bele pár brokkolirózsa vagy felkockázott cukkini. Ekkor fűszerezzük: kurkuma vagy curry, garam masala, római kömény hozzáadásával . Általában önmagában fogyasztjuk, de akik még tartalmasabbra szeretnék készíteni, azok rizst is kínálhatnak hozzá.