10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

A nagy kőpárkányszembesítés: Melyik ablakpárkány vezeti a párkánymezőnyt?

Melyik ablakpárkány kiváló választás? Égető kérdés ez napjainkban. Főleg, amikor a színezés vagy ablakcsere miatt sürgetik a párkányok beépítését. Ugyanakkor a szigetelésnél is kulcsfontosságú, hogy milyen párkányok kerülnek a helyükre, hiszen a rezsicsökkentésre is jelentős hatással lehetnek. Cikkünkben annak járunk utána, vajon melyik ablakpárkányt érdemes választani, melyikre lehet hosszú távon is számítani.

Púposodás, vetemedés, az eredeti szín elhagyása, gyér szigetelés, megváltozott forma. Ezek mind, mind olyan „tünetek”, amelyeket az a párkány produkál, amely kezdetben még megbízható formát mutat, aztán fokozatosan veszti el a pozitívnak tűnő tulajdonságait.

Na de hogy válasszunk úgy párkányt, ha mindegyik stabilnak, minőséginek van beharangozva?

Érdemes a tapasztalatokra, az alapanyagból fakadó előnyökre/hátrányokra fókuszálni.

Írásunkban megvizsgálunk néhány párkánytípust, és megmutatjuk azokat az előnyöket, amelyek a természetes anyagok mellett szólnak.

 

Mit kell tudnia minden párkánynak?

 

A párkány alapvető feladata, hogy elvezesse a vizet az ablaktól. Miért annyira fontos ez?

Mert az ablak beépítésekor a nyílás alsó részén egy olyan kis terület keletkezik, ahol megállhat a víz. És ha a csapadék nem folyik el, akkor vajon hol szívódik fel?

Természetesen a falban. Ezt a jelenséget nevezzük lappangó nedvességnek, ami főleg a hideg, téli időjárás során érezteti pusztító hatását.  Ugyanis a falban maradt nedvesség megfagy, ami miatt a fal károsodik, könnyedén tönkremehet.

A párkányok szerkezete és dőlése miatt a víz a falazattól távol csöpög le. Ehhez szükséges a párkányokon egy olyan terület, amit vízorrnak nevezünk.

Ami a falazatot megmenti: A vízorr

Az ablakpárkányok alján van egy terület, aminek kiemelt szerepe van. Ez a vízorr, ami egy alámetszés, egy vízcsöppentő horony. Ennek a 6 milliméterszer 6 milliméteres horonynak köszönhető, hogy az ablakpárkány elvezeti az esővizet, vagyis megakadályozza azt, hogy a víz ráfolyjon a függőleges falazatra.

Mert ha nem tenne így, akkor kialakulna a már említett lappangó nedvesség. A vízorr minden párkány alapvető „tartozéka” és remek szolgálatot tesz. Azonban ha a párkány anyaga egyre gyengébb formát mutat, a párkányra, amit kezdetben megbízhatónak, időtállónak hittünk, már rá sem lehet ismerni.

Ablakpárkányok, amelyek kezdetben kiváló minőséget mutatnak

A fából készült ablakpárkányok szép megjelenése hosszabb távon eltűnik. Hogy miért? Mert vetemedésre, repedésre hajlamosak, ugyanakkor az időjárási viszontagságok miatt elvesztik a színüket. Az említett vetemedés miatt pedig az ablakhoz való illeszkedésük is egyre rosszabb, ami által a szigetelésben is komoly problémák jelentkezhetnek. Egy idő után pedig nehezen tisztíthatóvá válnak, ugyanis könnyedén megül rajtuk a kosz.

A műanyag ablakpárkányok formája is egy idő után megváltozik és elvesztik az eredeti megjelenésüket. Ez által az ablakhoz való illeszkedésük sem lesz megfelelő. Mivel megül rajtuk a kosz, tisztításuk is nehézségekbe ütközik. Az UV-sugarak pedig eldeformálják a műanyagból készült párkányokat, ami a szigetelésben is kárt tesz. A műanyag ablakpárkányok ugyan többféle színben állnak rendelkezésre, mégis a hosszú évek időjárási megpróbáltatásai nem múlnak el nyomtalanul rajtuk. Ugyanis könnyen elvesztik a színüket a műanyagból készült párkányok.

A fémből (cink, bádog, réz stb.) készült párkányok is hosszabb távon azokat a tüneteket produkálják, mint a fából és a műanyagból készült párkányok. Tehát vetemednek, elvesztik a színüket, nehezen tisztíthatók, a szigetelésre is negatív hatással vannak. Ráadásul fémből készült párkányok kopognak az esőben, ami rendkívül zavaró lehet. Ugyanakkor oxidálódnak is, elég csak az öreg házakon megszemlélni a réz és bádog alapanyagú párkányokat.

De akkor melyik párkány lehet a megfelelő választás? Hiszen mindegyikre ugyanazok a körülmények hatnak: eső, fagy, erős napsugárzás, jégeső stb.

Melyek a minőség kritériumai?

-       Alapanyag: Olyan anyagra van szükség, ami hosszú ideig, akár több generációt is kiszolgálva ugyanazt a minőséget hozza. Tehát nem vetemedik, magabiztosan megtartja a formáját.

-       Időtállóság: Hiába éri a párkányt napsugárzás, fagy, jég, hó, megőrzi színét, megjelenését.

-       Könnyű tisztíthatóság: A párkányok ápolása kulcskérdés. Olyan anyagra van szükség, amit egyszerűen lehet ápolni, amire 20-30 év múlva is öröm ránézni.

-       Esztétikum: Az a bizonyos pozitív első benyomás, amit ha az ablakpárkány kivált, az a ház, lakás szépségét, megnyerő külsejét támasztja alá.

-       Rezsicsökkentés: Igen, aktuális téma, hiszen a párkányok beépítésénél a tökéletes szigeteléssel komoly összegeket takaríthatunk meg a fűtésszámlát tekintve.

Ha ezek a tulajdonságok egytől egyig megvannak a párkányunkon, akkor elégedetten dőlhetünk hátra a következő kijelentéssel: Megtaláltam a megfelelő ablakpárkányt!

Nézzük is meg, hogy miért a kő ablakpárkány hozza leginkább a fenti előnyöket!

 

A természetes alapanyag ereje

A természetes kövek (gránit, márvány, mészkő) többek között Olaszországból, Kínából, Németországból, Olaszországból, Törökországból, Indiából érkeznek hazánkba. Ezeket a masszív kőtáblákat méretre vágják és megmunkálják a profi szakemberek.

Az időtállóságukat a természetes anyagban rejlő tulajdonság teszi lehetővé. Vizsgáljuk is meg őket tüzetesebben!

Gránit – A több száz éves bizalom

A gránit a föld mélyén érlelődő, rendkívül megbízható párkányalapanyag.

Erre beszédes példa egy több száz éves, temetőben látható obeliszk. Nem fog rajta az idő vasfoga, ugyanazt a formát, megjelenést mutatja.

A gránitot változatos színvilág, egyedülálló pettyszerűség jellemzi. Pl. a szentpétervári Téli Palota egy része is gránitból készült.

Márvány - Michelangelo kedvence

Nem véletlen, hogy a legendás képzőművész márványból alkotta meg szobrait. A világhírű Dávid-szobor carrarai márványból készült és csodájára járnak szerte a világból a firenzei Galleria dell’Accademia épületében.

A márványból készült kőpárkányok könnyedén felismerhetőek, hiszen örvényes erezet jellemzi őket, sok házhoz illenek sokszínűségük miatt.

Mészkő – Legendás épületek alapanyaga

Évszázadok óta használják a mészkövet építőanyagként. Pl. az Egyesült Királyság parlamentjének épülete, a Westminster-palota és az Országházunk létrejöttében is óriási szerepet játszott a mészkő.

De nem is kell olyan messzire menni, hiszen szép európai példa a Colosseum, amely a római travertin mészkő alapanyaggal büszkélkedhet.

Időtállóság – Dacolva az időjárási viszontagságokkal

Jégeső, hó, eső, zivatar, erős napsugárzás. Ezek mind, mind olyan időjárási jelenségek, amelyek a párkány formájára, minőségére hosszabb távon hatással lehetnek.

A kő ablakpárkány a természetes alapanyag miatt remekül ellenáll az időjárási változásoknak. Mivel a kőpárkány felülete fényes, csiszolt, ezért a fagy, a nedvesség, a tűző napsugarak okozta kellemetlenségek sem érintik. A hó pedig könnyedén letakarítható a kő ablakpárkány felületéről, ahol pedig olvad, ott szépen lecsúszik róla.

Mivel a kőpárkány formája, alakja, megjelenése tartós formát mutat, ezért a megfelelő tisztítással még inkább kedvezhetünk az időtállóságnak.

Párkányápolás – Az életre szóló ragyogás érdekében

Emlékszik még a több száz éves obeliszkre? Vagy bármelyik fenti példára?

Az időtállóságért rengeteget tehetünk azzal, ha megfelelően ápoljuk a kőpárkányokat. Olyan egyszerű műveletről van szó, amit könnyedén el lehet végezni. Ezért nem 10-20 évig, hanem életre szólóan ragyogtathatjuk a kő ablakpárkányunkat.

Ez az eljárás tehát egyszerűen megtanulható. Úgy hívják, hogy impregnálás és mindhárom természetes alapanyagnál remek szolgálatot tehetünk vele.

Pl. a gránit kőpárkány az impregnálás mellett semmilyen különlegesebb ápolást nem igényel.

Ennek az egyszerű ápolásnak köszönhetően az összes irritáló szennyeződés, festék, olajos anyag könnyedén eltávolítható a kő ablakpárkány felületéről.

A márvány ablakpárkány és a mészkő ablakpárkány már érzékenyebb párkányfajta, ugyanis hamar megárt neki a sav, lúg, karcolás, és olyan mechanikai hatások, mint pl. az ütés, és az esetleg éles eszközökkel való érintkezés. Ezért fokozottabb odafigyelésre van szükség.

Létfontosságú, hogy az ablakpárkányokat savas takarítószerekkel (Hypo, Domestos) semmiképpen se tisztítsuk, helyette a víz lehet a legkézenfekvőbb megoldás.

Milyen gyakran érdemes impregnálni?

Az évi egyszeri impregnálás a gránit, márvány, mészkő ablakpárkányok ragyogásáért, kifogástalan megjelenéséért rengeteget tehet. Ennek a műveletnek hála, nem kell tartani attól, hogy a kőpárkány elveszti a színét vagy elkezd foltosodni.

Ahogy kint, úgy bent is

A belső könyöklőnek nem kell szembenézni az évszakok változékonyságával, de a nedvesség állandó probléma lehet számukra. Egyrészt ott van a belső páratartalom miatti páralecsapódás, másrészt a virágok locsolásánál az esetlegesen lecsöppenő víz hosszabb távon tönkreteheti a könyöklőt.

A természetes kőből készült könyöklő az ismert tulajdonságok miatt mindkét esetben minőségi védelmet nyújt, ugyanakkor a ház belső terében szépen illeszkedhet a színekhez, a szobák hangulatához.

És ha már a megnyerő külsőről is szót ejtettünk!

A szépség és határozottság nyomában

Már a kő ablakpárkányok megjelenése is önmagáért beszél. A gránitból, márványból, mészkőből készült ablakpárkányok esztétikus, igényes, letisztult megjelenése megteremti a pozitív első benyomást.

Ezen természetes anyagok megjelenése már a háztulajdonosról is előnyös képet fest. És mivel a kő ablakpárkányok sokféle színben, külsőben pompáznak, ezért könnyedén meg lehet találni a megfelelő mintázatú, színű párkányt.

Pl. a már említett világhírű carrarai márvány a modern és hagyományos házakhoz tökéletesen illik, de ugyanez elmondható a Brown Star gránitról is, amely barna, fehér, fekete árnyalatai miatt szépen illeszkedik az otthoni környezetbe. A római travertin mészkő pedig örök klasszikusnak is mondható, a meleg beige színe által mediterrán és modern térben is remekül mutathat.  

Hogy segítheti a kőpárkány a tökéletes szigetelést és hogyan lép fel magabiztosan a magas fűtésszámla ellen?

Természetesen a minőségi alapanyag itt is központi szerepet tölt be. Mivel kő ablakpárkány megtartja a formáját és megjelenését, ezért a megfelelő beépítéssel, a helyes szigeteléssel nem fog kialakulni a minden háztulajdonosra leselkedő veszély, a hőhíd jelensége.

 Mi az a hőhíd?

Az a jelenség, ami miatt kialakul a bántóan magas fűtésszámla.

Akkor jön létre a hőhíd, amikor a kinti hideg vagy meleg a falak bizonyos pontjain érintkezik a belső levegő hőmérsékletével. Ekkor nagymértékű hőcserélés, párakicsapódás, tehát nedvesedés jelenik meg. A hiányos szigetelés miatt az apró réseken ki-be járkál a levegő.

Mit tehetünk a hőhíd ellen?

1. Behajtjuk a párkányfogadó és a kőpárkány csatlakozásánál a hézagzáró szalagot. Majd szilikonnal rögzítjük az ablakpárkányt.

2. Kifújjuk az ablak alatti részt purhabbal, majd rárakjuk a hézagzáró szalagot. Ezt követően a párkány belső élére nyomjuk a szilikont, és úgy nyomjuk neki a párkányfogadónak!

Bármelyik utat is követjük, már sokat tettünk a rezsicsökkentésért. Ennek ellenére ezt kevesen végzik el, közben pedig a fűtésszámla alaposan megemelkedik.  Ráadásul mivel az ablakpárkány mögött lévő szilikont nem éri UV-sugárzás, akár 20-30 évig is tökéletes védelmet jelenthet a megfelelő szigetelés.  

Kőpárkányos előnyök – Összegzés

-       Természetes alapanyag: A gránit, márvány, mészkő anyag olyan tulajdonságok birtokában van, ami időtállóvá, esztétikussá teszi a kőpárkányt.

-       Időtállóság: Hiába éri a kőpárkányt napsugárzás, fagy, jég, hó, ennek ellenére is megőrzi színét, megjelenését, ragyogását.

-       Könnyű tisztíthatóság: A megfelelő ápolásnak köszönhetően a kőpárkányra egy életen át öröm lesz ránézni.

-       Esztétikum: A kőpárkány megteremti azt a bizonyos pozitív első benyomást, változatos színvilágával egyedülálló megjelenést kölcsönöz a házaknak.  

-       Rezsicsökkentés: A kőpárkányok megfelelő beépítésénél a tökéletes szigeteléssel komoly összegeket takaríthatunk meg a fűtésszámlát tekintve.

A fenti párkányos előnyök pedig egy olyan csapatnál érhetők el, akik az ország minden megyéjébe szállítanak, mégpedig időtálló és gyönyörű kőpárkányt.

A Párkányos párkányai

A Párkányos csapata gránit, márvány,

mészkő ablakpárkányokat hoz létre magas szinten.

Ugyanis hosszú évtizedes tapasztalataikat és modern technológiájukat latba véve a kívánt méretre vágják a kőtáblákat, majd az élmegmunkáló gép segítségével létrehozzák a minőségi kőpárkányokat.

Ezeket a kőpárkányokat pedig a rugalmas nyitva tartásuknak hála, akár 6 órán belül is át lehet venni a Párkányos sároki telephelyén.A lakossági ügyfelek mellett a viszonteladókra is gondolnak, különleges partner programjuknak köszönhetően.

Amennyiben szeretné a fenti kőpárkányos előnyöket Ön is élvezni, keresse bátran a Párkányos csapatát!