14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
Csütörtök
2023.02.06. hétfõ, Dóra
filter.hu filter.hu

Számítógépünk titkárnője, azaz az operációs rendszer

Egyszerű felhasználóként nem egyszerű elboldogulni az operációs rendszerek világában, azonban amikor számítógépet, laptopot vásárolunk, akkor azonnal szembekerülünk a kérdéssel: milyen operációs rendszer fusson eszközünkön?

A kérdésre nem is olyan egyszerű válasz, azonban egyvalami teljesen biztos: kizárólag jogtiszta! Igyekszünk kicsit oszlatni a ködön és egy átlagos vásárló számára is iránymutatást nyújtani a szoftverek ismeretlen világában. 

Ahhoz, hogy egyáltalán kommunikálni tudjunk új szerzeményünkkel, operációs rendszerre lesz szükségünk. A MasterKeys többféle operációs rendszert kínál, és ahhoz, hogy ki tudjuk választani a nekünk megfelelőt, érdemes lesz elolvasni cikkünket.

Mi is az az operációs rendszer?

A számítógép összeszerelésével csupán a hardver oldalt, vagyis magát a fizikai oldalt pipálhatjuk ki. Ahhoz, hogy bekapcsolás után bármit is tudjunk kezdeni gépünkkel, szoftver oldalra is szükség van. A legalapvetőbb szoftver, aminek a gépünkön kell lennie, az az operációs rendszer. Az operációs rendszer gondoskodik arról, hogy a komputer mindent egyéb szoftvere működjön a gépen, valamint hogy mi felhasználóként kapcsolatot tudjunk létesíteni az eszközünkkel.

Munkáját hasonlíthatjuk a titkárnői munkához, ahol az iroda a géped, te pedig a főnök vagy. Bármit is szeretnél, a titkárnő sürög, forog, hozza, mutatja. Tisztában van azzal, hogy mennyi a raktárkészlet, mi hol van, és milyen mozgásterekkel rendelkezik az irodád. Minden kérésedet azonnal teljesíti, csak kattintanod kell!

Többféle operációs rendszer létezik, azonban nem mindegy, hogy számítógépeden mit szeretnél csinálni. A Linux kiváló rendszer, ha a géped szerver funkciót fog ellátni, de sokat nem fogsz ezen kívül hozzá szólni. A Mac OS X pedig az Apple által fejlesztett oprendszer.

A Microsoft Windows a legelterjedtebb operációs rendszer

Ha asztali számítógépről vagy laptopról, valamint általános irodai, illetve otthoni használatról van szó, akkor egyértelműen a Windows a legelterjedtebb és legkönnyebben használható operációs rendszer. Első változata, a Windows 1.01 1985-ben jelent meg, azonban a szoftver az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson, fejlődésen ment keresztül, hiszen ugyan ilyen ütemben fejlődtek a hardveres lehetőségek is. 

A fejlődés nem áll le, napjainkban is újabbnál újabb verziók jelennek meg, illetve különböző feladatok ellátására is alkalmas változatokat dobnak piacra.

Az igényekhez igazítva

A megfelelő szoftver kiválasztása érdekében tisztázni kell, hogy mit fogsz csinálni a gépeden. Csak egy orvosi szoftver fog rajta futni, vagy egy teljes iroda ügyvitelére vásároltad? Esetleg csak a gyerek fog rajta játszani vagy egy nagyvállalat minden gondját-baját fogja megoldani a géped?

A Windows minderre tökéletes, csak más-más változatot érdemes vásárolni a különféle feladatokra. Kizárólag az olyan jogtiszta szoftver-forgalmazókat keresd, mint a MasterKeys, olvasd át az adott termék specifikációját, és nyugodtan kérj tanácsot vásárlás előtt az ügyfélszolgálatuktól!