0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Milyen állapotban van a váltógomb az autódban?

Talán az egyik leggyorsabban kopó alkatrész minden autóban a váltógomb. Gondolj csak bele, még egy rövidebb városi út során is hányszor kell váltanod, nem csoda hát, ha gyorsan elkopik.

Sok autóban bőrrel van a váltógomb bevonva, és bár az sem túl kényelmes, mégsem jelent olyan veszélyt a sofőrre, mint mondjuk a Mazda megkopott váltógombja. Ebben a cikkben annak jártunk utána, mit és hogyan tudsz tenni, ha az autódban szeretnél váltógombot cserélni.

Miben más a Mazda váltógombja?

Ahogy fentebb is említettük, sok gyártó bőrborítású váltógombbal dobja piacra az autóit, ezzel szemben a Mazda a bőrborításon túl még egy króm felülettel is ellátta a saját gombjait, így a számlap króm felületének a kopása merülhet fel lehetséges problémaként, de szerencsére a Royal Tuning széles váltógombkínálattal vár minden Mazda-tulajdonost! És hogy miért is érdemes időnként cserét eszközölni?

Persze nem azzal van a gond, hogy nem látod rajta a számokat, hiszen már minden bizonnyal hosszú évek alatt szerzett rutinnal vezetsz, és nem nézel le a váltóra menet közben sem. Talán éppen ez okozza a legnagyobb veszélyt.

Gondolj csak bele, teljes nyugalomban vezetsz, lenyúlsz a váltóhoz, hogy gyorsan feljebb pöccintsd, erre a tenyeredbe áll a felpöndörödő, hegyes szélű krómdarab. Ugye nem kell mondani, milyen kellemetlen élményben lesz része a kezed lágyabb felének? És arról kell-e szólni, hogy az így okozott pillanatnyi figyelemelterelés mennyire veszélyes tud lenni?

Hiszen amíg te az ujjadat vagy a tenyeredet nézed, a körülötted lévő forgalom ugyanúgy halad tovább. Nem is folytatjuk, úgyis érted, hogy mire próbálunk kilyukadni.

Megy majd, mint a karikacsapás!

Ha talán attól tartva nem akarod a cserét, mert nem szeretnéd ezért szervízbe vinni, otthon pedig nincs meg a megfelelő szerszámkészleted, akkor van számodra egy jó hírünk.

A Mazdák váltógombjának a cseréjéhez semmilyen szerszámra nem lesz szükséged, mivel a Mazda menetesre gyártotta az autóiban található váltógombokat. Igaz mindegyik más, mivel minden új szériánál a gombokhoz is hozzányúltak, de a Royal Tuning webshopjában mindegyik típushoz megtalálod a megfelelő váltógombot.

Ha pedig az új már ott van a kezedben, akkor a régit csak le kell tekerni és az újat pedig rátekerni. Amennyiben felhúzós szerkezetű a váltógombod, akkor ott arra kell ügyelned, hogy a váltógomb alatti rugó semmiképpen se pattanjon ki.

Csak elsőre lesz nehezebb a csere, azt követően már teljes rutinnal fogod tudni intézni.

Ne adj esélyt semmilyen banális véletlennek!

Ha tapasztalt sofőr vagy, akkor bizonyára sok olyan balesetet láttál már, ami annyira banális okból történt, hogy szinte elhinni is nehéz. A karcoló váltógomb is lehetne a főszereplője egy-egy ilyen történetnek, ami akár még vicces is lehetne, ha nem okozhatna akár halálos végkimenetelű balesetet is.

Csökkents le minden veszélyforrást, amennyire csak tudsz, hiszen mindenkit hazavárnak!