4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
-2°
Holnapután
-2°
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Otthoni vércukormérés korszerű készülékkel

Egyre nagyobb szerepet kapnak a diagnosztikai eszközök, melyek segítségével otthonunkban is nyomon követhetjük értékeinket. Különösen fontos cukorbetegség esetén, amikor a napi szintű mérés elengedhetetlen. Ehhez nyújtanak segítséget a vércukormérő készülékek.

Praktikus vércukorszintmérővel könnyebb a monitorozás

A folyamatos nyomon követés nélkülözhetetlen eleme a megfelelő terápiának. A vércukorszint ellenőrzése révén a kezelőorvosnak lehetősége nyílik a lehető legjobb terápiát beállítani, illetve módosítani azt az értékek függvényében. Egy megbízható, könnyen használható készülék segítségével egyszerűen ellenőrizhető a vércukorszint, például egy Dcont diagnosztikai eszközzel. A Rehaker.hu vércukorszintmérők kínálatából beszerezhető többféle készülék, ugyanakkor tesztcsíkok is elérhetők. 

A készülékek révén néhány másodperc alatt megállapítható a vércukorérték, ráadásul fájdalommentesen, csupán egy apró szúrás által. Így lehetőségünk van folyamatosan ellenőrizni, hogy az érték a megfelelő tartományba esik-e, vagy beavatkozás szükséges. 

A Dcont Etalon vércukorszintmérő univerzális kóddal rendelkezik, ezért nem igényel kódkártyát, kóddugót. A reagens csík behelyezését követően a készülék bekapcsol, egy kisebb mennyiségű vérrel meg is kezdhető a mérés. Az eszköz 5 másodpercen belül tájékoztat az eredményről. 500 mérési eredményt képes eltárolni, melyet feltölthetünk számítógépünkre is. 

Jelentős mértékben testreszabható a Dcont NOVUM vércukorszintmérő, beállítható például a legideálisabb célértéktartomány, valamint a mérési időpontok és egyedi emlékeztetők. Ez kiemelten hasznos, hiszen ezáltal figyelmeztetést kapunk hipoglikémia fennállásakor. Rögzíthetők az eredmények, plusz az étkezés és inzulinbeadás időpontja, mennyisége egyaránt. 

A napi szintű vércukormérés fontossága

Mindazoknak, akiknek inzulinkezelésre van szükségük, létfontosságú, hogy naponta több alkalommal is ellenőrizzék a vércukorszintjüket. Ezekben az esetekben a betegek szervezete nem termel inzulint, emiatt külső forrásból kell bejuttatni. Ehhez viszont alapvető, hogy tisztában legyünk az aktuális értékkel. Az inzulin beadását nem szabad csupán a tapasztalatokra alapozni, hiszen számos tényező befolyásolhatja, egyedül a mérés során bizonyosodhatunk meg a konkrét értékről. 

Az eszközök nemcsak az 1-es típusú diabétesz esetén jelentenek segítséget, hanem a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők számára is javasolt a rendszeres ellenőrzés, amikor még csak antidiabetikumok adása történik. 

Étrendbeállítás a mérőeszközök segítségével 

A készülékeknek köszönhetően monitorozható az is, hogy az aznapi tevékenységek és a fogyasztott ételek megfelelőek-e a vércukorérték ideális tartományban tartásához. 

Ezek a diagnosztikai eszközök hasznosak tehát a kezelőorvosoknak, hiszen pontosíthatják a terápiát a folyamatos nyomon követés által. Ugyanakkor a betegek számára is nélkülözhetetlen, akár 1-es, akár 2-es típusú diabéteszről van szó.