3 °C, Budapest
3 °C
Budapest
Holnap
-1°
Holnapután
-3°
Szerda
-1°
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Fül-orr-gégészeti betegségek gyógyítása antibiotikum nélkül

A közönséges megfázás, az allergia okozta nátha, és a melléküregek gyulladása olyan állapotok, amelyek az orrjáratok elzárásával rontják az egyén normál orrlégzését. Ennek pedig legfőbb oka a túlzott, és sűrű nyákképződés vagy nyálkahártya duzzanata is lehet - az adott területen.

Tanulmányok kimutatták, hogy a Ju-Med Egészségcentrum fül-orr-gégészetén is végzett Proetz-kezelés hatékony gyógymódja a felső légúti megbetegedéseknek, hetekig fennálló éjszakai köhögésnek, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. Az eredménye pedig viszonylag rövid időn belül jelentkezik. 

Hogyan működik ez az eljárás?

Lényegében ez a módszer az arcüregek sóoldatos öblítését takarja. Az egész procedúra annyiból áll, hogy a páciens hanyatt fekszik, miközben a feje kissé hátralóg. Majd az orrnyílásokon keresztül az orrüregbe juttatnak élettani sóoldatot, azaz folyadékot. Ezt a folyadékot, szintén az  orrnyílásokon át visszaszívják, azzal a váladékkal együtt, amely a melléküregből ürül ki, és ezt átlagosan 5-6 percen keresztül végrehajtják mindkét orrlyukon át. 

Mint ahogy már fentebb is írtuk, a Proetz-kezelés nem csupán a felnőtteknél, hanem a gyermekeknél is nyugodtan alkalmazható, mivel fájdalommentes. Kicsiknél inkább a feloldódás jelent problémát. Ennek eléréséhez kezelés közben beszélhetnek, énekelhetnek, a hangadás kifejezetten segíti a kezelés hatékonyságát.

A Proetz-kezelés a fizikán alapul, tudományos magyarázata Boyle-Mariotte törvénye

Ha Ön odafigyelt annó fizikaórán, akkor biztosan ismeri azt az összefüggést, amely szerint a gázok térfogata, illetve a nyomása - azonos hőmérsékleten - fordítottan arányos. Tehát ezt leegyszerűsítve: az orrüregben létrehozott vákuum kitágítja a megszorult levegőt a váladékkal teli melléküregben, és így az kijut onnan, a helyére pedig az orrüregbe előzőleg beletöltött sóoldat kerül.

Kezelés előnyei

Ez a módszer - a melléküregek bonyolult anatómiai felépítése miatt - több alkalom után hatásos. Eltávolítja a kórokozókat, megakadályozza a gyulladás továbbterjedését, csökkenti a gennyképződést az orrmelléküregekben. Továbbá segíti a csillószőrök könnyebb mozgását az orrnyálkahártya sejtjeinek felületén, és helyreállítja a normál élettani funkciót. 

Ezen kívül az is kiemelendő szempont, hogy a Proetz-módszer nem fájdalmas, és nem bántja az orrnyálkahártyát,. De korlátozhatja még akár a szövődmények kialakulását is. 

Azt azonban mindenképpen szeretnénk megemlíteni, hogy nem jelent minden problémára megoldást. Ezért mielőtt ehhez a kezeléshez folyamodna, feltétlenül vizsgáltassa ki magát fül-orr-gégésszel. 

Saját tapasztalaton alapuló eredmények

A fentebb is említett Ju-Med Egészségcentrum Proetz-kezeléseit végző kollégák, és számos kisgyermekes szakember is alkalmazza gyermekein ezt a módszert hiszen tisztában vannak vele, hogy gyógyszeres kezelés nélkül is sokszor elháríthatóak a tipikus orr- és arcüreget érintő betegségek. Olyan esetekben is ígéretes lehet a kezelés elvégzése, amikor előzőleg  antibiotikum szedése sem oldotta meg a fennálló arcüreggyulladást, hosszas köhögést.