3 °C, Budapest
3 °C
Budapest
Holnap
-1°
Holnapután
-3°
Szerda
-1°
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

100% feletti hatásfok? Ezért válassz kondenzációs kazánt!

A 100% feletti teljesítmény önmagában nyomós érv lehet a kondenczációs kazánok mellett. De vajon hogyan lehetséges ez? Tényleg megéri ezt a típust választani? A kiemelkedő hatékonyság mellett milyen további érvek szólnak a kondenzációs gázkazánok mellett? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A kondenzációs kazánok mellett az egyik leggyakoribb és legtöbbet hangoztatott érv annak magas, 100% feletti hatásfoka. De mi is az a hatásfok?

A hatásfok kiszámítása szakemberek feladata, de gyakorlatilag a leadott teljesítmény és a befektetett energia arányáról beszélünk, amikor a százalékos értéket megkapjuk. Az így kapott érték megmutatja tehát, hogy mekkora teljesítményre számíthatunk a hőhordozó közegtől adott mennyiségű tüzelőanyagot felhasználva.

A tüzelőanyag, vagyis a gáz elégetésével keletkezett hő, pontosabban ennek hasznosítása határozza meg a hatásfokot, melyben jelentős eltérések lehetnek a különféle készülékek között.

Az égés során a keletkezett vízgőz légnemű, a kondenzációs kazán azonban kondenzálja ezt, és a halmazállapot változása során keletkezett párolgáshőt átadja a rendszernek, mint leadott teljesítmény, így a távozó hő egy része még hasznosul. Ezért lehetséges, hogy végül 100% feletti hatékonyságról beszélünk.

Összehasonlításként fontos tudnunk, hogy a napjainkban használatos tüzelőberendezések hatásfoka átlagosan kb. 92-93% körüli értékeken mozog, de a 100%-ot jellemzően nem érik el.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kondenzációs kazánok esetében a gyártók nem a hatásfok értékével minősítik a készülékeket, hanem az ún. kazánkihasználtsági fokkal, de ennek ellenére lényeges szempont kell, hogy legyen a választásnál.

A hagyományos és kondenzációs kazán közti különbség leginkább az enyhébb időben szembeötlő. Azokon a hidegebb őszi, vagy enyhébb téli napokon, amikor nincs igazán hideg, de fűtésre már szükség van. A kondenzációs kazán kisebb kihasználtságnál ugyanis még hatékonyabban működik, szemben a hagyományos kazánnal, aminek ilyenkor csökken a hatásfoka.

Ebből is következik, hogy kondenzációs kazán használata akkor éri meg igazán, ha valamilyen alacsony hőmérsékletű fűtést alkalmazunk otthonunkban. Tipikusan ilyen lehet a falfűtés vagy a padlófűtés, de elmondható, hogy radiátoros fűtés esetén is kedvezőbb a hatásfoka a régi kazánokkal összevetve.

A fűtési rendszer korszerűsítése tavasszal vagy nyáron lehet aktuális, a fűtési szezon megkezdésével nem célszerű már a módosítás. Érdemes időben gondolkodni és ha a fenti érvek mentén úgy látjuk, változtatni is, hiszen a bekerülési költség hamar megtérül kondenzációs kazánra váltva.