3 °C, Budapest
3 °C
Budapest
Holnap
-1°
Holnapután
-3°
Szerda
-1°
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Szabadesés, avagy a zuhanás gyönyörűsége

A zuhanás fogalmához talán valami negatív érzést társítasz, de ha azt mondjuk, hogy szabadesés, az máris jobban hangzik, igaz?

Aki egy tandemugrás során már megtapasztalta ezt az élményt, tudja, hogy egy igazán vérpezsdítő dologról van szó, amit talán úgy lehetne szavakba önteni, hogy a nagybetűs szabadság. De mi történik közben? Járjunk utána egy kicsit a zuhanás fizikájának!

Definíció szerint a szabadesés nem más, mint a test mozgása, amikor azt kezdősebesség nélkül elengedjük, és hagyjuk esni, úgy, hogy azt semmi ne befolyásolja, csupán a gravitáció. A Föld légköréből adódóan ehhez természetesen hozzá kell venni a közegellenállást, mint befolyásoló tényezőt, lényegében éppen ez az, ami lehetővé teszi az ejtőernyőzést.

Iskolásként Te is megtanultad, hogy ha a magasból elengedünk egy testet, az 9,81 méter per szekundum négyzet gyorsulással fog a földre zuhanni. Van azonban egy úgynevezett kritikus sebességnek nevezett szint, ha ezt eléri a test, onnantól már nem gyorsul tovább:

1. Ejtőernyősöknél hason zuhanva 180-210 kilométer per órás sebességnél

2. Tandemugróknál szintén hason zuhanva 250-350 kilométer per órás sebességnél

3. Ejtőernyősöknél fejen zuhanva pedig akár 500 kilométer per órás sebességnél is lehet

Nem csoda, ha úgy gondolod, hogy ezzel a sebességgel nehéz elképzelni a biztonságos földet érést, de ne feledd, hogy ez csak az ugrás szabadesés része. Ezen a ponton kerül reflektorfénybe az ejtőernyő, melynek segítségével le lehet lassítani a sebességet annyira, hogy a földet érés zökkenőmentes legyen.

A tandemugrás körülbelül 3500 méteres magasságból indul, és ebből 45 másodperc a szabadesés. Ez talán csak egy röpke pillanatnak tűnik, de biztosra veheted, hogy életed egyik legkülönlegesebb élménye lesz, ha belevágsz.

Látsz fantáziát a programban? Netán úgy gondolod, hogy nem Neked való a dolog, viszont ismersz valakit, aki odáig lenne egy ilyen élményért? A Tandemcentrum csapata többféle lehetőséggel és ajándékkupon vásárlási lehetőséggel is vár, érdemes körülnézned náluk!