3 °C, Budapest
3 °C
Budapest
Holnap
-2°
Holnapután
-2°
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Így hatnak az ízek az érzelmeidre!

Veled is előfordult már az az ismerős helyzet, hogy leülve egy étterembe olyan illatokat éreztél, amelyek hatására emlékek zubogtak fel benned? Kóstoltál már úgy ételt, hogy közben eleredt a könnyed? Nem csupán azért, mert finom volt, hanem azért is, mert eszedbe juttatott egy időszakot az életedből?

Az emlékek elmondhatatlanul fontos részeit képezik az életünknek, éppen ezért fontos beszélni róluk és megélni őket azokban a pillanatokban, amikor felmerülnek!

Az ízek és az illatok régóta lényeges kapcsolatban állnak az érzelmeinkkel és az emlékeinkkel. Elég egy édes íz, harapás egy szem, lédús eperbe és máris hevesebben dobban meg a szívünk!

Az emberek évszázadok, sőt, évezredek óta tisztában vannak vele, hogy bizonyos ételek milyen hatással vannak az érzelmeinkre. Olyan mindez, mint egy játék, ahol akaratlanul is befolyásolva vagyunk, méghozzá a gyomrunk és az ízlelőbimbóink által.

Kalandozz most Te is velünk a gasztronómia csodálatosan izgalmas világában és fedezd fel, hogy milyen hatással lehet egy íz a legbensőbb érzéseidre és gondolataidra!

Evolúciós ízérzékelés

Amióta világ a világ és az ember benne él, elengedhetetlenül fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban az ízek érzékelése.

Mondhatjuk azt is, hogy ennek elsődleges szerepe nem az érzelmek kiváltásához vagy az emlékezés képességéhez, hanem sokkal inkább az életben maradáshoz kapcsolódik.

Számodra miért fontos egy íz? Mit tennél, ha egy napon arra ébrednél, hogy nem érzékeled a kedvenc milánói spagettid ízét?

Bizonyára kétségbe esnél és nem csak azért, mert hiányozna az ismerős és annyira szeretett íz, hanem azért is, mert az ízek segítségével tudsz tájékozódni a világban.

Ha nem érzékelnénk a különböző ételeket és mindennek ugyanolyan, semleges ízt tulajdonítanánk, nem tudnánk egy idő után, hogy mi ehető és mi nem.

Összesen négy ízt különböztetünk meg, ezek: édes, sós, savanyú és keserű. Minden ízről eszünkbe jut valami és általuk akarva-akaratlanul is asszociálunk különböző dolgokra és érzésekre.

Az édes ízről a legtöbbünknek a boldogság, energia és a finom gyümölcsök, ételek jutnak eszünkbe. A sós finomságok kóstolásakor tudatosítjuk magunkban, hogy egészségesek leszünk a szervezetünkbe bevitt ásványi sók és vitaminok hatására.

A savanyú íz talán a legérdekesebb mind közül, ugyanis ehhez mindig egy negatívabb érzést kapcsolunk. Ha valami savanyú, akkor általában rögtön összehúzzuk a szánkat reflexből, azonban egy citrom ízéhez teljesen máshogy állunk, mint a kellemetlen, romlott és igen büdös tejéhez.

A keserű ízek pedig sosem szoktak a kedvenceinkké válni, bármilyen különleges gasztro- falatról vagy finomságnak elkönyvelt ételről is legyen szó. Ezt az ízt általában a gyógyszerekkel és a romlott, mérgező anyagokkal társítjuk.

Egy csipet gasztropszichológia

Talán első olvasásra kicsit furcsának vagy mulatságosnak tűnhet a gasztropszichológia kifejezés, azonban valójában egyáltalán nem az.

Ez a tudomány azzal foglalkozik, hogy hogyan hatnak ránk a különböző ételek, ízek és illatok. Érdekesség, hogy a különböző íz preferenciákra nagyon sok pszichikai tényező van hatással.

Amikor a szánkhoz emelünk egy fenséges, szaftosan hívogató falatot a hortobágyi palacsintából, az egész idegrendszerünk ízlelni kezd. Nem csupán az ízlelőbimbók, ahogyan azt először gondolnánk.

Hihetetlenül fontos szerepe van annak a ténynek is, hogy korábban milyen érzelmeket éltünk át, amikor az adott ételt és ízt éreztük. Ennek hatására emlékek és nosztalgikus képek törnek fel bennünk, amelyektől boldogak vagy éppen szomorúak leszünk.

Ezek az emlékek bizonyítják számunkra, hogy sokkal intenzívebbek és fontosabb szerepet is töltenek be az életünkben, mint az evolúciós eredetünk.

Édes ízek, finom ételek= boldogabb mindennapok?

Bárcsak ilyen egyszerű lenne az élet, mint a fent olvasható képlet. Azonban ha jobban belegondolunk és kicsit a dolgok és a tények mögé nézünk, akkor ráébredhetünk, hogy a finom ételektől tényleg vidámabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat.

A finom, ínycsiklandó ízek hatására endorfin szabadul fel a szervezetünkben, amellyel az éttermek is tisztában vannak. Éppen ezért törekednek minél finomabb és csábítóbb illatokkal, gyönyörű és egyben látványos tálalással kedveskedni nem csak a hasunknak de az érzékeinknek is!

Érzelmek és finom ízek egy helyen

Mi, a Hoppá! Bistroban az ételek készítésénél nem csak a megkérdőjelezhetetlen minőségre fektetjük a hangsúlyt, hanem az eredeti szándékra is, amely látható és felismerhető mind ízben, mind kivitelezésben.

Egyedi élményt, élménydús étkezést nyújtunk mindenkinek, aki kicsit is szerelmes a gasztronómiába és a finom ételekbe!

Látogass el hozzánk és tapasztald meg a Hoppá élményt ízletes fogásainkkal!