4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
-2°
Holnapután
-2°
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Hogyan védhetjük meg az átvezetéseket a tűztől?

A vízvezeték- és HVAC csövek és elektromos kábelek gyakori és nem feltűnő módja a tűz és a füst terjedésének az épületben, mert áthatolnak a falakon és a mennyezeten. Ezek az átvezetések bizonyos intézkedéseket igényelnek az épület egészének tűzbiztonságának biztosítása érdekében, és kiemelt figyelmet érdemelnek a passzív tűzvédelmi terv megvalósítása során.

Kábelek, kábelátvezetések és ezek tűzvédelme

A kábeleket 6 csoportba sorolják az EN 1366-3:2009 szabvány szerint. Áthatolhatnak a falon vagy a mennyezeten kábelátvezetés, kábelköteg, elektromos vezeték stb. formájában. A kábelek körüli nyílást ásványgyapottal vagy tűzvédelmi téglával lehet kitölteni. Mindenesetre az áthatolás felületét és magukat a kábeleket be lehet vonni hő hatására habosodó festékkel, majd tűzgátló tömítőanyaggal rögzíteni.

Csövek tűzvédelme

A HVAC csövek és vízvezetékek néha a tűz vagy a füst könnyű terjedési útjaként szolgálhatnak, és veszélyeztethetik a tűztér tűzállósági osztályát, ha nincsenek megfelelően lezárva. Akár éghető (pl. műanyag), akár nem éghető (fém) a cső, tűzvédelmi mandzsettával védhető. A tűzvédelmi mandzsetta porfestékkel védett fém hüvely duzzadó betéttel, amely tűz hatására gyorsan kitágul, éghetetlen habot hozva létre, amely jelentősen lassítja a tűz terjedését, és nem engedi, hogy a füst betöltse a többi helyiséget. A tűzvédelmi mandzsetták különböző méretűek, hogy minden típusú csőhöz illeszkedjenek, de a nagyobb rugalmasság érdekében tűzvédelmi szalagok is rendelkezésre állnak. Egyszerűen a szükséges hosszúságra vághatók, hogy bármilyen méretű csőhöz illeszkedjenek.

Következtetés

Az átvezetések kulcsfontosságúak az épület általános passzív tűzvédelmében. Ha a csövek és kábelek gyakran áthaladnak a falakon és a mennyezeten, akkor könnyen hozzájárulhatnak a tűz az épület belüli terjedéséhez, még akkor is, ha a falak tűzállósági besorolása magas. A hő hatására habosodó festékeket és tömítőanyagokat általában a áthatolások tűzbiztonságának biztosítására használják más speciális elemekkel, mint például a tűzvédelmi mandzsettákkal, téglákkal vagy szalagokkal együtt.