3 °C, Budapest
3 °C
Budapest
Holnap
-1°
Holnapután
-3°
Szerda
-1°
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Volt KATA, nincs KATA – így is jól járhatunk?

A KATA megszűntével eljött az ideje annak, hogy megismerjük az egyéb lehetőségeinket annak érdekében, hogy a lehető legjobban gazdálkodjunk a bevételeinkkel, valamint a költségeinkkel. Az adóoptimalizálás elengedhetetlen feladat, ha nem szeretnénk az új helyzet veszteseivé válni.

Ha becsukódik egy ajtó, kinyílik egy ablak

A mondás is úgy tartja, hogy “amikor becsukódik egy ajtó, kinyílik egy ablak.” Ugyanez a helyzet a rendelkezésre álló lehetőségekkel is, hiszen a KATA-nak nem csupán előnyei, hátrányai is voltak. 

Egy ilyen új ablak lehet a volt KATA-sok számára egyéni vállalkozóként az útnyilvántartás vezetése, amely a RoadRecord szoftverének köszönhetően igazán egyszerűen megvalósítható. Lássuk a részleteket!

A KATA előnyei, hátrányai

A KATA kényelmes megoldás volt sokak számára, de népszerűsége ellenére sem állíthatjuk azt róla, hogy tökéletes opció volt. Elég belegondolni abba, hogy nyugdíj szempontjából teljesen ellehetetlenítette az időskori éveket. Ezenfelül kifejezett hátrányként határozhatjuk meg azt is, hogy nem lehetett leírni belőle semmit, természetesen ideértve az üzleti utakhoz használt lízingelt személygépjárművekkel kapcsolatos kiadásokat is.

Jelenleg, amikor mind a használt, mind az új személyautók piacán hatalmas árnövekedés tapasztalható, a lízingelés lehetősége még kedvezőbb opciónak számít mint valaha, így még azok is megfontolják, akik eddig ilyen vagy olyan okból ódzkodtak ettől a megoldástól.

Mi a helyzet az autóhasználat terén?

Amennyiben már meglévő gépjárművel rendelkezünk munkavállalóként, akkor útnyilvántartást vezetve az üzleti utazások, illetve a belőlük származó költségek elszámolhatóvá válnak, a munkaadó pedig járulékmentesen, s külön cégautóadó nélkül fizetheti ezzel a megoldással az utak kapcsán felmerülő anyagiakat.

A 3,5 tonnánál könnyebb kisteherautók esetében – amennyiben saját áru szállítása történik – 100% lízing és dízel áfalevonás is lehetséges, amelynek azonban feltétele az útnyilvántartás vezetése. Ehhez a RoadRecord szoftverét választva az automatikus menetlevél kiállítása is elérhetővé válik, amellyel így örökre búcsút inthetünk a kézzel megírandó menetlevelek nyűgjének.

Az egyéni vállalkozók nyílt lízing vagy tartós bérlet opcióval is élhetnek, miközben igénybe vehetik az áfa-visszatérítést is, amennyiben az útnyilvántartást választják. Ezzel a lehetőséggel az átalányadózáshoz képest akár 1,7 millióval is több maradhat nálunk, ami egyértelműen számottevő különbség.

Hogyan érdemes útnyilvántartást vezetni?

Hogy hangzik az, hogy automatikus útrögzítéssel, okostelefonon keresztül elérhető applikáció segítségével? 

Abszolút megmenekülhetsz az adminisztrációs terhektől, s elég havonta egyszer a webes felületen keresztül ellenőrizni, illetve szükség esetén módosítani a rögzített adatokat. A RoadRecord NAV-álló útnyilvántartó programjának köszönhetően megbízható és egyszerűen kezelhető rendszer segítségével valósíthatod meg az útnyilvántartást.