4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
-2°
Holnapután
-2°
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Hogyan kezdjünk neki az akvarisztikának?

Egy akváriumnak számtalan előnye van, nem is csoda, hogy nagyon sok lakásban, irodában, rendelőben megtalálható. Az esztétikai értéke az egyik legfőbb vonzereje, de ezen kívül természetközelibbé teszi otthonunkat, rendszerességre tanít és nyugtató hatással is rendelkezik.

Ha elhatározzuk, hogy akváriumot szeretnénk telepíteni otthonunkba, akkor több dolgot is át kell gondolnunk mielőtt belevágunk. A Vital Pet akváriumai között számtalan változatot találhatunk, de hogy melyiket válasszuk, az egy kicsit hosszabb tervezés eredménye legyen! Cikkünkben a kezdeti lépésekben igyekszünk segíteni.

Milyen halakat szeretnénk tartani?

Akváriumunk megtervezését kezdjük azzal, hogy milyen halakat szeretnénk tartani. A vegyes akvárium nagyon mutatós, hiszen a különböző halak kavalkádja színpompás látvány. A másik lehetőség a biotóp akvárium, ahol azonos élőhelyről származó halak élnek együtt.

Hová tegyük az akváriumot?

Ez legyen a következő lépés az akváriumtervezés folyamatában. Gondolhatnánk azt, hogy mindegy, hogy hová tesszük, csak jól mutasson, ez azonban nem biztos, hogy megfelelő a halak számára. Az akváriumot ugyanis ne rakjuk huzatos helyre, valamint a fűtőtest közelébe. Ezen kívül kerüljük azokat a helyeket, ami nagyon forgalmas, illetve közvetlen napsugárzás éri.

Mire tegyük az akváriumot?

Az akvárium nagy súlyú, hiszen egy 80 literes akvárium akár 100 kg-ot is nyomhat. Éppen ezért jól válasszuk ki a helyét, hiszen áthelyezése feltöltött állapotban gyakorlatilag lehetetlen. A hatalmas súly miatt az sem mindegy, hogy mire tesszük rá akváriumunkat. 

Vásároljunk erős szekrényt, vagy speciálisan akvárium számára készített bútort. Az akvárium alá mindenképpen kerüljön 1-2 cm vastag hungarocell vagy polifoam, ez ugyanis megfelelő alátámasztást fog biztosítani neki. A szekrény azért is jó választás, mert beletehetjük az akváriumhoz tartozó eszközeinket.

Mekkorák az anyagi lehetőségeink?

Fontos tisztázni, hogy mennyi pénzt szánunk az akvárium kialakítására, mivel az akváriumon és a halakon kívül rengeteg egyéb eszközre lesz szükség ahhoz, hogy egy hosszú távon is fenntartható, esztétikus, egészséges halállománnyal rendelkező akváriumra tegyünk szert. 

Mielőtt belevágunk, adjuk össze az összes felszerelés, a növények és a halak árát és csak akkor kezdjünk bele, ha rendelkezünk a teljes összeggel és vállaljuk a rendszeres havi kiadásokat is.

Milyen méretű akváriumot válasszunk?

Ne gondoljuk azt, hogy kis akvárium, kis gond, nagy akvárium nagy gond. Majdhogynem éppen fordítva van, mivel a nagy akváriumban könnyebben beáll a biológiai egyensúly, valamint lassabban szaporodnak fel a káros anyagok, ezért kevesebb takarítást igényel. Legideálisabb a 54-112 liter közötti méret. Kizárólag szögletes akváriumot válasszunk, a gömbakváriumot felejtsük el!

Az akvárium kiváló dekorációs eleme lesz lakásunknak, vendégeink figyelmét azonnal fel fogja kelteni. Ahhoz azonban, hogy nekünk is folyamatosan örömet okozzon, ezek az alapvető tervezési kérdések kihagyhatatlanok!