4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
-2°
Holnapután
-2°
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Ellenőrizd autópálya-matricád érvényességét 1 perc alatt

Míg az egész évben érvényes országos vagy megyei matricák lejáratát könnyű megjegyezni, egyes típusok vásárlása után néha bizony elfelejtkezik az ember a dátumokról. Mielőtt lejárt jogosultsággal hajtanál fel útdíjköteles szakaszra, inkább ellenőrizd matricád érvényességét. Gyorsa, könnyedén!

Az éves − január 1-ig megvásárolva gyakorlatilag akár 13 hónapig használható −, Magyarország vagy egy adott megye valamennyi fizetős útján használható matricák mindig a tárgyévet követő év januárjának utolsó napjáig érvényesek. Vagyis, ha te is ilyet vásároltál, jó hírünk van: az autópálya-matrica érvényesség 2023. január 31. éjfélig kitart.

Ha azonban a heti, a havi, illetve a többhavi (vagyis 2,3 vagy 4 hónapig használható) e-matrica mellett döntöttél, nem mindegy, meddig autózol. Kerüld el a bírságot, légy mindig képben, meddig használhatod a fizetős utakat! Mutatjuk, hogyan.

Két mondat az érvényességről

Az autópálya-matricáknak mindenekelőtt időbeli érvényessége van, a megyei matricának azonban, ezen felül, földrajzi, vagyis területi is. Ezeket a paramétereket neked, mint a matricát megvásárló személynek kell észben tartanod. Az a gépjárművezető, aki érvényes útdíjhasználati jogosultság nélkül, vagy lejárt matricával utazik Magyarország fizetős szakaszainak bármelyikén, az ellenőrzés során bírság megfizetésére kötelezhető.

Érdemes tudnod azt is, hogy nincs minden veszve, ha véletlenül hajtasz fel fizetős útra. A z autópályára való felhajtást követő 60 percen belül, ha megvásárolod a járműved kategóriájának megfelelő matricát, elkerülheted a büntetés.

A lekérdezés menete

Annyi a teendőd, hogy megnyitod az autopalyamatrica.hu oldalt, és a főoldal tetején található „Érvényesség lekérdezése” menüpontra kattintasz. Itt csak beírod a gépjármű forgalmi rendszámát, a felségjelet és megadod azt az emailcímet, amire a rendszer elküldheti neked a lekérdezés eredményét. A többi már a rendszer dolga, hamarosan megkapod a kért információt tartalmazó levelet.

Fontos! Ezen a felületen sajnos nem tudod lekérdezni a NÚSZ Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatán vagy viszonteladói partnereinél − vagyis benzinkutakon és utazási irodákban − vásárolt, papír alapú vagy elektronikus autópálya-matricák érvényességi idejét. A hivatalos online viszonteladók nem kaptak jogosultságot a teljes e-matrica adatbázis (online és offline vásárolt matricák) eléréséhez, így csak az online vásárolt matricák lekérdezése biztosított.

Ezért jobb az e-matrica

Hol is kezdjük? Több ok miatt javasoljuk, hogy amikor csak teheted, elektronikus úthasználati jogosultságot vásárolj. Kezdjük azzal, hogy így nem kell egy hőpapírt őrizgetned évekig. Ha az autopalyamatrica.hu oldalon vásárolsz, akkor az egyszerű és gyors kiválasztás, adatmegadás és fizetés után máris a postaládba már meg is érkezik a kiválasztott e-matrica. Szintén nyomós indok, hogy az autopalyamatrica.hu oldalon az itt vásárolt matricák érvényességét bármikor le lehet kérdezni.

Útrakész vagy? Indulás előtt gyors autópálya-matrica vásárlás, és már indulhatsz is!