7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
Péntek
20°
2024.04.23. kedd, Béla
filter.hu filter.hu

Hogyan válasszunk törpehörcsög házat kedvencünknek?

A hörik számára a tökéletes búvóhely nélkülözhetetlen. Nem elegendő a megfelelő méretű ketrec beszerzése, annak fontos eleme a törpehörcsög ház, ahol kedvére elbújhat, és mindig biztonságban érezheti magát. Az alábbiakban a házikókról és a választási szempontokról írunk!

Törpehörcsög ház típusok 

Kis kedvencünk életében jelentős szerepet tölt be a búvóhely. Egy kis házikó, ahol elrejtőzhet, és pihenhet, elengedhetetlen ahhoz, hogy kellemesen érezze magát. Szerencsére napjainkban már bőséges választékból szemezgethetünk. A HöriShop.hu törpehörcsög ház kínálatában faházikók, szénaodúk, kerámia hörcsögbújók vegyes kínálatával találkozhatunk. 

Ezek a praktikus kellékek örömtelivé varázsolják a kisállatok mindennapjait. A fából készültek tökéletes búvóhelyek és fogkoptatók is egyben. Kisebb és nagyobb méretű felszerelések is beszerezhetők, kis házikók és kastélyok egyaránt. A szénából készült odúk, alagutak szintén remek szórakozást jelentenek, emellett finom rágcsálnivalók is. A piciny állatok számára a napi szintű mászkálás és felfedezés jelenti az aktív, boldog pillanatokat. 

Érdemes minél több játékot és kiegészítőt biztosítani, hogy a hörik kellően leköthessék magukat. Egy hörcsög akkor igazán vidám, ha optimális környezetben élhet. Ez magában foglalja az ideális méretű ketrecet, hörcsögfészket, házikót és apró játékokat. 

A hörcsögház kiválasztásának szempontjai 

A megfelelő házikó természetes alapanyagokból készült, ilyenek például a fakastélyok, a házak, a szénaodúk, az apró alagutak. Mivel a hörcsögök éjszakai életmódot folytatnak, nagyon fontos, hogy a búvóhely kevés fényt engedjen be napközben, ezzel is erősítve a biztonságérzetüket. 

A fából készült termékek kiváló fogkoptatók is, a szalmajátékok szintén. Jó megoldás a kerámiajáték is, hiszen megfelelően árnyékol és masszív. Változatos formavilágú bújók állnak rendelkezésünkre, például kicsi gombaház, sajtház. 

A törpehörcsög ház kiválasztásánál a méret sem elhanyagolandó szempont. A ketrec méretétől függően érdemes közepes nagyságú házikót beszerezni. A túl kicsi és a túl nagy nem optimális az állat számára. A hörik leginkább a sötét, szűk kialakítású házikót, odút szeretik. Ez ugyanis a természetes élőhelyükre emlékezteti őket. A túl nagy méretűben nem érzik igazán otthonosan magukat, a túl kicsiben pedig nem tudnak mozogni, megfordulni. Egy köztes megoldásra kell törekedni. 

Az ideális méretű és kellően sötét, természetes búvóhelyre legjobban hasonlító házikó talán a legoptimálisabb a törpehörik számára. 

Biztonságos, izgalmas élettér 

A tökéletes hörcsögház nagyjából kétszer, háromszor akkora, mint maga az állatka, ebben kényelmesen elrejtőzhet és pihenhet. 

A házikó mellett gondoskodni kell egyéb szórakoztató elemekről is, mint például mászókák, rágcsálnivaló jutalomfalatok, hidak. Nagyon ötletes például egy kókuszház, mely a ketrecre rögzíthető, fából készült kis lépcsőkkel. Így kiélhetik mászóösztönüket, és kedvükre rágcsálhatják a kókuszrostokat is.