6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
13°
Kedd
18°
2024.02.24. szombat, Mátyás
filter.hu filter.hu

Bordás lemezek: melyek a legnépszerűbb alkalmazási területei?

A bordás lemezeket leginkább az építőiparban és a járműiparban használják, de gyakran találkozhatunk velük barkácsmunkáknál is. A segítségükkel tartós, nagyméretű és csúszásmentes felületeket lehet kialakítani, kiváló anyagjellemzőiknek és könnyű alakíthatóságuknak köszönhetően. Lássuk néhány példát az említett két ágazatban arra, hogy milyen felhasználási lehetőségekkel kecsegtetnek a bordás lemezek.

Mi is pontosan a bordás lemez?

Ezen lemezek olyan fém építőanyagok, amelyek melegen hengerelt acélból készülnek, egy speciális gép pedig formázza, nyújtja és bordázza őket. Mindezt óriási nyomaték, valamint igen magas hőmérséklet leadásával viszi végbe. Változatos bordamintákat alakíthatók ki a lemezen attól függően, hogy milyen rendeltetési céllal gyártották. A bordás lemezek kimagasló teherbírással rendelkeznek, ezért előszeretettel alkalmazzák őket mind az építőiparban, mind pedig járműgyártás során. Tipp: a Metalloglobus Webáruházban kiváló anyagminőségű acéllemezek közül válogathatunk több típusban, amelyeket szupergyorsan ki is szállítanak az ország bármelyik pontjára.

Nagy teherbírást igénylő felületek

A bordás lemezek általában vastagabb lemezek, így olyan feladatok ellátására is alkalmasak, amelyek nagy teherbírást igényelnek. Gondoljunk például a járműgyártásra: a hatalmas kamionok, mezőgazdasági gépek, pótkocsik vagy platók számára keresve sem lehetne találni ideálisabb megoldást. Padlólemeztől kezdve a merevítésekig számos dologra felhasználhatók, és több tonnás terhelés esetén is remekül állják a sarat. Az építőipari felhasználását tekintve központi szerepet játszhatnak a bordás lemezek. Ha mondjuk egy magasított fémszerkezethez szükséges stabil és erőteljes padlózat, vagy netán egy kisebb kilépőt szeretnénk kialakítani, ezen fém építőanyagok hasznos segítségnek bizonyulnak.

Csúszásmentességet megkövetelő felületek

A bordás lemezek – ahogy a nevükben is benne van – nem sík felülettel rendelkeznek, hanem kitüremkedő mintákkal tarkítottak. A legtöbbször nem szokott lényeges lenni, hogy éppen milyen minta található a lemez felületén, kivéve a barkácsmunkáknál. A bordás lemezek esetében inkább csak a csúszásgátló funkció megléte a fontos – számos projekt ugyanis nemcsak a nagyfokú teherbírást követeli meg, hanem azt is, hogy magabiztosan lehessen rajtuk közlekedni mondjuk hóban vagy nedves környezetben (pl. teherautó fellépője, vagy nagy gyalogosforgalmú felületek).