13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

A falazóhabarcsok jellemzői és felhasználásuk

Annak érdekében, hogy egy épület stabilan szolgálhassa annak lakóit, használóit, nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségi alapanyagokra. Így igaz ez a falazóhabarcsok esetében is, amelyek fontos szerepet töltenek be egy épület tartósságában.

Mi a falazóhabarcsok funkciója?

Minden falszerkezet szilárdságát és teherbíró képességét jelentősen meghatározzák a felhasznált falazóelemek, így a falazóhabarcsok tulajdonságai is. Számos nagyszerű funkciót betölt ez a különleges anyag, többek között segít az egyenletes teherátadásban és a hézagok kitöltésében. Emellett kiküszöböli a falazóelemek esetleges egyenetlenségeit, és segít azok egymáshoz ragasztásában is.

Próbáld ki a Cemix kiváló vakolatait és falazóhabarcsait, és élvezd a stabil és esztétikus kinézetű falszerkezeteket!

A falazóhabarcsoknak három különböző típusát különböztethetjük meg aszerint, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, és/vagy hogyan használják fel őket. Ezek a normál-, a vékonyrétegű- és a könnyített falazóhabarcs.

Tudnivalók a falazóhabarcsok felhasználásáról

A falazóhabarcsok felhasználását leginkább az határozza meg, hogy milyen területen kerülnek majd alkalmazásra, és az milyen tulajdonságú habarcsokat igényel. A falazat statikai igénybevétele fontos tényező, hiszen számos különbség lehet tartófalak, válaszfalak, kémények és pillérek között is.

A falazat anyaga is befolyásolhatja a habarcs megválasztását, hiszen eltérő tulajdonságok lehetnek fontosak a különböző falazattípusok esetében. Ilyen tényezők lehetnek a víztartóképesség, a légpórustartalom és az állékonyság, melyek eltérhetnek pórusbeton, vázkerámia, klinkertégla burkolatok és beton blokkokból készült falak esetében is.

Mikor melyik típust érdemes választani?

Kisebb nyomószilárdságú habarcsot olyan esetben érdemes alkalmazni, ahol nem a teherbírás a legfontosabb szempont, például válaszfalaknál. Hőszigetelő falazatoknál a habarcs hővezetési tényezője döntő fontosságú, mely mértéke különböző töltőanyagokkal csökkenthető. 

Egy standard falazóhabarcs körülbelül 0,79 W/mK hővezetési tényezővel bír, ám érdemes minél kisebb, például 0,15 W/mK értékűt alkalmazni a legjobb végeredmény érdekében.

Az ytongból készült falazatoknál elegendő lehet egy vékony ágyazatú habarcs, mely körülbelül 3-5 mm-es rétegvastagsággal rendelkezik. Ha pedig üvegtégla ragasztásával van dolgunk, minél nagyobb szilárdságú és minél rugalmasabb falazóhabarcsra lesz szükségünk. A falazóhabarcsok hatékonyak nedvszívó, nem tömörre égetett burkolótégla falak esetében is, melyeknek tartós és strapabíró felületet biztosítanak.

Látogass el a Cemix weboldalára, és böngészd végig a nagyszerű építőipari termékeket, köztük változatos falazóhabarcsokat!