12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Az autóklíma működésének kevésbé ismert sajátosságai

Ebben a bejegyzésben az autóklíma működéséről és kevésbé ismert sajátosságairól osztunk még néhány hasznos tudnivalót. Emellett ki fogunk térni néhány viszonylag gyakoribb rendellenességre is, nem megfeledkezve a korrigálásukra vonatkozó ajánlásokról. Következzenek tehát maguk a részletek.

Az első másodpercekben miért fújhat meleg levegőt az autóklíma?

Érdekes módon sok autós ezt tapasztalva egyből arra gondol, hogy az autóklímával valamiféle műszaki probléma lehet. Holott ez korántsem biztos. Annak ellenére, hogy a töltőgáz elillanása, vagy többek között a gyengélkedő kompresszor is állhat a jelenség mögött.

Szükség, illetve igény esetén például a Dubnicz autószerviz autóklíma javításra is szakosodott műhelyében is utánanéznek a dolognak. Miközben könnyen lehet, hogy semmiféle műszaki gond nincs, a dolog egy természetes folyamat.

Pláne akkor, ha a klíma bekapcsolása előtt az autó napokat állt. Ilyenkor türelemre és időre van szükség, ugyanis az egész rendszernek át kell hűlnie. Csakis ezt követően tud hideg levegőt fújni.

Miért érezhető kellemetlen büdös szag a klímából?

A dolog hátterében egy olyan folyamat áll, ami természetes velejárója az autóklíma rendszeres használatának. A folyamatos páralecsapódás az, amiről jelen esetben szó van. Márpedig a páralecsapódással együtt akad egy másik elkerülhetetlen jelenség.

Mégpedig az, hogy az autóklíma beltéri egységében számtalan gomba, vírus, illetve baktérium telepedhet meg. Ez egyrészt amiatt problémaforrás, mert számos légúti betegség melegágya lehet. Másrészt kellemetlen büdös szagot is tud árasztani.

Ennek elkerülése végett célszerű megoldást jelenthet minden egyes út végén kikapcsolni a klímát. Persze be kell azt látni, hogy ez legfeljebb részmegoldásnak illik be. A klíma időszakos tisztítása és karbantartása gyakorlatilag elkerülhetetlen.

Mitől lehet, hogy az autóklíma furcsa módon gyengén fúj?

Ennek a problémának a kezelését sokan igyekeznek letudni azzal, hogy feltöltik a klíma rendszerét. Holott szintén egy részmegoldásnak felel meg az, ha így történik a rendellenesség kezelése.

Merthogy elképzelhetők lyukak is a rendszerben. Újfent oda lyukadunk ki tehát, hogy az autóklímát bizony időről időre erősen ajánlott megnézetni. Lehetőleg korrekt, megbízható és hozzáértő szakemberekkel.

Akik nemcsak az autóklíma tisztításához és feltöltéséhez értenek, hanem annak a műszaki állapotát is alaposan át fogják világítani. Mindenképp megéri erre a célra ráfordítani az esetek többségében 5-10 ezer forintos tételnél nem nagyobb invesztíciót.

Ennek köszönhetően egyrészt elő lehet segíteni, hogy az autóklíma biztosítani tudja menet közben az elvárt komfortot. Mindezt olyan funkcionalitással és olyan egészséges körülmények között, ami joggal várható el.