13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Mit kell tudni a turmixkészítésről?

A turmixra elsősorban egészséges reggeli italként gondolunk, ami bővelkedik vitaminokban, értékes ásványi anyagokban és tápanyagokban. A fogyasztása minden életkorban ajánlott, de több tudnivalót érdemes megfogalmazni vele kapcsolatban. Az alábbi cikkben utánajárunk, minden esetben helyesünk cselekszünk-e, amikor turmixot készítünk.

A turmixszal kapcsolatban is meg kell fogalmazni a mértékletesség szükségességét. Noha a gyümölcsök esetében minden esetben a fogyasztás előnyeiről esik szó, nem szabad megfeledkezni arról, hogy jelentős mennyiségben tartalmaznak cukrokat. Egy felnőtt szervezet esetében 25-35 gramm, egy gyermek esetében testsúlytól függően 10-20 gramm körül alakul a napi ajánlott bevitel. Egy felnőtt esetében ez két darab átlagos méretű gyümölcsöt jelent. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy turmixolás során a rostok rongálódnak, emiatt a felszívódásuk relatív gyors, vagyis növelik a glikémiás indexet. Tulajdonképpen egy cukorlöket jön létre, aminek a gyors lecsengését követően ismét éhségérzet tör ránk. Ezt a hatást némileg elnyújthatjuk, ha sok vízzel, illetve növényi tejjel dúsítjuk az italunkat. Ne feledkezzünk meg arról, hogy számos ilyen készítmény hozzáadott cukrot tartalmaz, ezeket kerüljük el.

Az alacsony cukortartalom megtartása érdekében a gyümölcsöket zöldségekkel kell kiegészítenünk. Szerencsére számos ízletes zöldség áll rendelkezésünkre, mint a sárgarépa, uborka, zeller, édeskömény, cékla… Ezek cukortartalma lényegesen alacsonyabb a gyümölcsökénél, akár 60-80 százalékkal. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a zöldségek felhasználásával készített turmixot kissé keserűnek vagy savanyúnak érezzük. Soha ne édesítsük cukorral! Tartsuk szem előtt, hogy néhány alkalom után hozzászokunk a zöldségturmixok természetes ízéhez és nem fogjuk hiányolni az édesebb ízt. Ha mindenképpen édesíteni szeretnénk az italunkat, az esetben válasszuk a fenyőmézet; egy kiskanálnyi már kellemesen megédesíti az italt és növeli a tápanyagtartalmát.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a vitaminbombánk egyes alkotóanyagai kifejezetten érzékenyek, így akár percek alatt oxidálódnak. Éppen ezért a turmixot mindig frissen készítve fogyasszuk, ne tároljuk a hűtőben és lehetőleg ne vigyük magunkkal. Ha a munkahelyünkön szeretnénk turmixot fogyasztani, gondoskodjunk arról, hogy rendelkezésre álljon ott is egy turmixgép, amivel frissen elkészíthetjük a kedvenc vitaminforrásunkat.

A turmixok nagyszerű lehetőséget kínálnak arra is, hogy gondoskodjunk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitaminok beviteléről. Az A-vitamin a bőr és a szem egészégének megőrzésében játszik fontos szerepet, a D-vitamin a csontok mineralizációjához járul hozzá, az E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns, a K-vitamin pedig nélkülözhetetlen szerepet tölt be a véralvadás biztosításában. Könnyedén bevihetjük őket, ha rendszeresen fogyasztunk sárgarépát, illetve egy kevés len- vagy kendermagot keverünk az italunkba.

Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
További anyagok