12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Napelem tájolása-mennyit számít?

Tudta, hogy a napsütéses órák száma Magyarországon meghaladja az évi 2000 órát? Gondolt már rá, hogy a napelem segítségével ezt az energiát felhasználva fenntarthatóbbá tegye ingatlanát? Akkor ez a cikk minden bizonnyal hasznos lesz az Ön számára is. Talán azt már hallotta, hogy az ideális napelem tájolás és dőlésszög elengedhetetlen a rendszer optimális működéséhez és ahhoz, hogy minél előbb megtérüljön a befektetés. De vajon mi számít ideálisnak és miért? Olvasson tovább, és mindenre választ kap.

Milyen dőlésszögben érdemes felhelyezni napelemeket?

napelemek dőlésszöge az egyik legfontosabb tényezők között van, a nem megfelelő szögben beérkező napsugarak ugyanis teljesítmény vesztést okoznak. Magyarországon az ideális dőlésszöget 35-40°-ban szokták meghatározni. Ez az a szög, amelyen a modulokat leginkább, vagy a leghosszabb időtartamban éri merőlegesen a napsütés. Emellett pedig ez az a szög, ami az alacsonyabb napsütéses órákban is optimális hatásfokot tud biztosítani. Fontos tudni azonban, hogy nincs olyan dőlésszög, amely egész évben egyformán magas hatásfokkal működik. Télen ugyanis kisebb a napsugarak beesési szöge, így más szögben érik a napelemeket is. A szakemberek ennek szem előtt tartásával a napelemes rendszereket egész éves termelésre optimalizálják.

Melyik a legoptimálisabb napelem tájolás?

A dőlésszög mellett a tájolás a másik kritikus tényező a napelemek megfelelő teljesítményének eléréséhez. A legideálisabb a déli tájolás, ekkor éri a napelemeket a legtöbb napsütés. Dél-nyugati és dél-keleti tájolás is optimális lehet, ezekben az esetekben körülbelül 5%-os teljesítmény vesztéssel számolhat a tisztán déli tájoláshoz képest. Ha keleti vagy nyugati tájolású a tetőfelülete akkor pedig akár 15%-os is lehet a veszteség. Ezeket a tényezőket a szakemberek minden esetben beleszámolják a teljesítményigénybe, hogy napelemes rendszere megtermelje a kívánt mennyiséget. 

Árnyékoló tényezők

Napelemes rendszer tervezésekor a fentiek mellett az esetleges árnyékoló tényezőket is figyelembe kell venni, ezek ugyanis radikálisan csökkentik a napelem hatásfokát. Ezek lehetnek természetes és fizikai árnyékoló hatások is. Előbbit nem igazán lehet kiküszöbölni, mivel főként az időjárással függ össze: vastag felhőréteg, magas páratartalom, vagy a paneleket lefedő hó. Az utóbbit viszont érdemes elkerülni, amennyire csak lehet. Ide tartoznak a fák és más sűrű növényzet, a rosszul elhelyezett antenna, kémény vagy villámhárító.  Ezeknek az árnyékoló hatásoknak a megszüntetése azért is nagyon fontos, mert ha már csak egy modul is árnyékba kerül, az az egész napelemes rendszer működését negatívan befolyásolja. A rendszeren áthaladó áram erőssége ugyanis minden esetben a legalacsonyabb teljesítményű - ez esetben az árnyékban lévő - cellához idomul. A napelem gyártók törekszenek ennek a problémának a kiküszöbölésére, de egyelőre még nem találták olyan megoldást, ami 100%-os lenne. A fizikai árnyékoló tényezők elkerülése és/vagy megszüntetése tehát kiemelt jelentőséggel bír az egyenletes és optimális működés eléréséhez.  

Milyen alternatív napelem elhelyezési módok vannak?

Előfordulhat, hogy bizonyos okok miatt a napelem nem helyezhető el a klasszikus tetőfelületen vagy módon. Ilyen esetekben a szakemberek segítenek alternatív megoldást találni. Ilyenek lehetnek például a mozgó tartószerkezetes napelemek, a földön, vagy a lapostetőn való elhelyezés. Ezeknek a megoldások bizonyos kompromisszumokkal járnak ugyan, de megfelelő tervezéssel elérhető az optimális működés és hatásfok.

Végszó

Ahogyan azt a fentiek alapján láthatja, a napelem tájolása, dőlésszöge és az árnyékoló hatások is rendkívül nagy szerepet játszanak a megfelelő működés és hatásfok elérése érdekében. Ezért azt javasoljuk, hogy napelemes rendszere tervezéséhez és kivitelezéséhez csakis olyan céget bízzon meg, amely az Ön és ingatlana egyedi igényeire szabja azt. 

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok