7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
Péntek
20°
2024.04.23. kedd, Béla
filter.hu filter.hu

10 dolog, amit csak az ikres anyák értenek

Ikres anyának lenni különleges, de rengeteg fáradsággal járó dolog. Két, pontosan ugyanolyan korú gyereket nevelni nagyon speciális helyzet. Összegyűjtöttünk 10 olyan szituációt és dilemmát, amit az ikres anyák biztosan értenek.

Az első sokk

Az első ultrahangok egyikén biztos kiderül, hogy a nem egy baba növekszik bennünk. Erre a helyzetre nem lehet készülni és egész biztosan erős érzelmi állapotot idéz elő a nőgyógyász közlése, legyen szó örömről, vagy akár sokkról.

Rémtörténetek a babavárás alatt

Egy ikergyereket váró kismamának biztosan akad olyan ismerőse (rosszabb esetben nem is egy), aki előhozakodik azzal a témával, hogy egyszerre két babát várni rengeteg veszélyt rejt. Az anyuka tőle egész bizonyosan értesülhet a koraszülés kockázatairól és persze azt is kénytelen végighallgatni, hogy hány ismerősével történt ilyen tragikus eset.

Szülés módja

Egy olyan dilemma, amivel szintén kénytelen szembenézni a kismama. Válassz-e a császárt, vagy próbálja meg hagyományos úton? Nem könnyű dönteni és persze általában a környezet is szívesen sulykolja saját (nem kérdezett, de sziklaszilárd) álláspontját az ügyben.

Szoptatás nehézségei

Talán az tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ha az anyuka egyszerre szoptatja („tandemezik”) a két kicsivel. Az első próbálkozás után azonban legtöbben rájönnek, hogy az nem két, hanem minimum 3-4 kezet kívánó feladat lenne. Persze vannak különleges szuperképeségekkel megáldott anyukák,  akiknek megy, de a többség sajnos nem olyan...

Babakocsis bonyodalmak

Természetesen ikreknek is gyártanak babakocsit, ezzel nincs gond. Viszont ezek szükségszerűen nagyok és nehezek. Ember legyen a talpán, aki felszáll velük a buszra, vagy lecipeli az aluljáróba. Az ikres anyukákat a mindennapi utcai közlekedés is fokozott kihívások elé állítja.

Mozgásfejlődés, de nem egyszerre

Egyszerre fogantak, egyszerre születtek, akkor biztos majd egyszerre fordulnak át, állnak fel és kezdenek el járni. Szinte mindenki (sokszor az anyuka is) ezt várja el. A két kis csibész persze, hogy nem így csinálja. Meglepetésszerűen tud hatni, hogy az ikerek mozgásfejlődése mennyire eltérő lesz egymástól

Születésnapi menü

A születésnapon az ünnepelt választja meg a menüt és persze a tortát. És ha a két gyereknek nem ugyanaz az ízlése? Vérig menő, kőkemény vitákat eredményezhet a rendhagyó helyzet és anyuka minden diplomáciai érzékére szükség van, hogy döntés születhessen.

Saját kis világ

Az egyszerre felnövő, egykorú gyerekeknek saját kis „világuk” van. Olyan szavakat, játékokat, „rituálékat” alakíthatnak ki, amik csak és kizárólag az övék. Ez néha a saját nyelvig is elmehet.

Óvoda, iskola: együtt, vagy külön?

Amikor közösségebe kerülnek a gyerekek, akkor jön a nagy dilemma: együtt, vagy külön. Sok érv szól mindkét oldal mellett, az szülők számára is nehéz döntés, és ahány ember kérdeznek, biztos, hogy annyiféle választ fognak hallani. Ráadásul a gyerekpszichológusokat olvasva sem biztos, hogy egyértelmű választ kap az anyuka. Ember legyen a talpán, aki ilyen helyzetben dönteni tud!

Kötelék egy életre

Ikrek között is biztosan lesznek nagy veszekedések, féltékenykedések, még az is könnyen előfordulhat, hogy kamaszkorban szembe fordulnak egymással, hogy bizonyítsák saját, önálló identitásukat. De egy biztos, az ikres anya a felnőtt gyerekei mellett megélheti és láthatja azt, hogy a két testvér mennyire szorosan összetart az évek múlásával is.