13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Babakarám vagy járóka?

Szülőként a legfontosabb, hogy gyermekünket mindig biztonságban tudhassuk, különösen igaz ez élete első pár évére, amikor is a kis izgő-mozgó csemete hamar el tud tűnni a szemünk elől akár még az otthon négy fala között is, ha nem használunk babakarámot vagy járókát. Mi az és mikor van szükség babakarámra, illetve járókára? Mutatjuk!

Mi a babakarám?

babakarám a szülők kedvenc eszköze lehet, amikor a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy elinduljon felfedezni a környezetét, így az otthont. Természetesen ennek először minden anya és apa örül, azonban egy idő után szükség van egy olyan megoldásra, amellyel a gyermek bizonyosfokú szabad felfedezése is biztosítva van, azonban mindezt biztonságban is megteheti. Erre nyújt remek megoldást a babakarám.

A babakarám egy általában fából készült, kerítés szerű eszköz, amely összekapcsolt elemekből áll, így akár egy nagyobb területet is elkeríthetünk a gyermeknek, amelyen belül szabadon mászhat, esetleg már járhat is. A babakarám a legtöbb esetben le van festve egy olyan réteggel, amely nem káros a gyermekre nézve, nem oldódik fel nyál hatására, illetve fa felülete is le van gyalulva, hogy semmiképp se tudjon szálka menni a gyermek bőre alá.

A babakarám elemei kedvünk szerint hajthatóak, így hatalmas szabadságot kapunk felállítása során. Használatával a gyermek megkapja az ebben a korban szükséges szabadságot, biztonságos körülmények között indulhat el felfedezőútra a lakásban, sőt, ha épp házimunkát kell végeznünk, akkor is fél szemünkkel tudjuk figyelni csemeténket. A babakarám akkor is remek lehet, ha épp családi összejöveteleket tartunk, ugyanis amíg a család többi tagja beszélget, a gyermek a közelükben van és hallja szerettei hangját, valamint tud nekik jelezni, ha probléma van.

Mi a járóka?

A járóka a babakarámmal ellentétben nem csupán egy kerítés, hanem egy komplett, zártabb, négyzet alakú bútor. A babakarámhoz hasonlóan általában fából készült, léces elemekből tevődik össze, azonban alján egy puhább matrac található. Ezt néhány esetben külön kell beszerezni, így mindenképp érdemes utánajárni járóka vásárlásakor, hogy benne van-e az árban.

A járóka lényege, hogy a gyermek a szélére kapaszkodva álló helyzetbe segítse magát, így segítve a még bizonytalan lépéseket. Emellett puha alja segít abban, hogy ha a gyermek esetleg elesik, ne üsse meg magát. A szerkezete stabil, így nem tud összecsukódni, ha az apróság belekapaszkodik, azonban ezáltal nehezebben is tárolható, mozgatható. Léteznek azonban már gurulós és összecsukható modellek is, amelyek nagyban hozzájárulnak a tároláshoz és a mozdíthatósághoz.

Babakarámra vagy járókára van szükségem

A babakarám óriási előnye a járókával szemben, hogy a szülő egészen addig használhatja, amíg szükségét érzi, míg a járókánál van egy bizonyos korhatár vagy méret, ami felett már nem ajánlott a használata. Emellett a járóka határai adottak, míg babakarámmal nagyobb teret is el tudunk különíteni a gyermek számára, így nagyobb teret kaphat a mozgásra.

A babaeszköz vásárlás nem kis kiadást jelent, így érdemes meggyőződni, hogy valóban a megfelelő eszközt választottuk-e ki. Ehhez nyújt remek megoldást a babaeszköz bérlés, amely segítségével előbb kipróbálhatjuk a bútort bérlés után, majd ha meg vagyunk elégedve vele, meg is tudjuk venni.

Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
További anyagok