18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Mire számíthat az, akit lopás elkövetésével vádolnak?

Volt idő a történelem során, amikor a tolvajnak egyszerűen levágták a karját. A lopás mai értelemben is bűn ugyan, de már humánusabb eszközökhöz folyamodik a törvényalkotó az elkövetőkkel szemben.

Ha valaki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, az lopás btk szerint. Mi lehet a lopás tárgya? Értékkel bíró, ingó vagyontárgy, mint például pénz, ékszer, óra, ruha, értékpapír és megannyi más is. A cselekmény attól lesz jogtalan, hogy a vagyontárgy birtokosa nem járult hozzá, hogy azt elvegyék tőle. 

Minden eltulajdonítás lopás?

Számos olyan eset van, amit a köznyelv a lopás kategóriájába sorol, ám a jog szerint valamely más bűncselekményt valósít meg az elkövető. Ha például kölcsönkérem valakitől az autóját, a műszaki cikkét vagy bármely vagyontárgyát, és nem adom vissza, az nem lopás. 

Ez esetben csalásról vagy sikkasztásról beszélhetünk, attól függően, hogy már a kölcsönkérés pillanatában eldöntöttem-e, hogy nem adom vissza, vagy csak később. Gyakran az okirat-hamisítást is tévesen összekeverik a hétköznapi életben a lopással. Most nézzük meg egy kicsit közelebbről, mikor valósul meg a lopás ténye!

Ki lehet az elkövető?

A lopást bárki elkövetheti, kivételt képez ez alól a dolog tulajdonosa vagy az, akinek a birtokában van, tehát például kölcsönkérte. Ez arra az esetre is vonatkozik, amikor valaki csak részben tulajdonosa egy vagyontárgynak, tegyük fel házasok, így közös a vagyonuk. 

Ha valakit lopással vádolnak, forduljon büntetőjogra szakosodott ügyvédhez, aki hatékonyan képviseli az érdekeit. Mindenképpen érdemes rögtön egy tapasztalt és határozott ügyvéddel beszélni, aki szakszerű védelmet fog nyújtani. Dr. Janklovics Ádám személyre szabott védekezési stratégiát állít fel minden ügyfelének. A büntetőeljárás során a gyanúsítottnak is vannak jogai. 

Értékhatárok lopás esetén

Az elkövetési értéktől és a minősítő körülményektől függően a lopás vagy bűntettnek, vagy vétségnek minősül. A büntetési tételek is ennek megfelelően alakulnak, tehát nagyon nem mindegy az elkövető számára, hogy mekkora értéket tulajdonított el. 

50.000 Ft-ig terjedően szabálysértésről beszélünk, 500.000 Ft értékig vétségnek minősül, efelett már bűntettnek. A tárgy értékét mindig a bűncselekmény elkövetésekor irányadó érték határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a pénzben kifejezett kiskereskedelmi árat veszik alapul. 

Ha az eltulajdonított tárgy értéke jelentéktelen, pénzben nem fejezhető ki, akkor a cselekmény szabálysértésnek fog minősülni. Használt dolog esetén a használat mértékét is figyelembe kell venni, és ennek megfelelően kell megállapítani az értékét. 

Az esetek jelentős részében igazságügyi szakértőt vonnak be a tárgy pontos értékének a meghatározásához. A lopásnak több minősített esete is létezik, amelyek esetén figyelembe vesznek az értéken felül egyéb körülményeket is. A határozott és szakszerű ügyvédi képviselet ezért elengedhetetlen lehet.