16 °C, Budapest
16 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

A leghatékonyabb módszerek egerek ellen

Az egerek amellett, hogy sokan irtóznak tőlük, egészségügyi kockázatokkal is járhatnak. Ezért nagyon fontos tisztában lenni azzal, milyen egyszerű, mégis hatékony, házilag is alkalmazható módszerek léteznek, melyekkel távol tarthatja otthonától ezeket a rágcsálókat.

Csapdákkal az egerek ellen

A legeredményesebb védekezési módszer valamilyen csapda használata. Többféle csapda érhető el a piacon, de a leggyakrabban használtak az élvefogó csapdák, a hagyományos egérfogók és a ragasztós csapdák.

 • Élvefogó egércsapda

A Csapdashop.hu oldalán kapható élvefogó egércsapda egy barátságosabb megoldást kínál, hiszen ebben az esetben nem sérülnek meg a kis betolakodók. Az így csapdába esett egereket a lakott környezettől távol eső területen szabadon lehet engedni.

Fontos megemlíteni az élvefogó egércsapdák hibalehetőségeit is:

 • Műanyag csapdából könnyen kirághatják magukat.
 • Ha fémből is van az élvefogó kerete, de az alja fából, előbb-utóbb innen is ki tudják rágni magukat.
 • A fogó mechanikából “kicselezhetik magukat”.

A Csapdashop.hu által ajánlott egyajtós 27 cm-es élvefogó egércsapdával ezeket a hibákat garantáltan elkerüli! Előnyei közt szerepel, hogy teljes mértékben fémből van, így nem rághatják ki magukat belőle, továbbá egyszerűen működő, rugós csapóajtajának köszönhetően nincs esély a menekvésre!

Ha ezzel a módszerrel szimpatizál, ezekre figyeljen, ha ilyen terméket vásárol:

 • Minden alkatrésze legyen fém!
 • Legyen olyan hosszú, hogy előbb csapódjon le, mint hogy az egér ki tudna ugrani belőle!
 • Mechanikája legyen biztos és működőképes!
 • A rácsazat legyen annyira sűrű, hogy a legkisebb egerek se tudjanak kiszökni belőle! 
 • Hagyományos egérfogó csapda

Ez a klasszikus, nyaktilós elven működő csapda. A csalitálcára helyezzen különféle magvakat, lehetőleg ragassza oda őket valamilyen anyaggal!

 • Ragasztós egérfogó 

Kevésbé barátságos módszer, hiszen az így csapdába került egér akár órákon vagy napokon át vergődik a ragasztóban, mire elpusztul. Viszont 10 fok felett, portalan helyen rendkívül hatékony módszer.

 • Elektromos csapda

A nagyfeszültségű áramütés miatt az egér azonnal elpusztul, így elkerülhető, hogy hosszan szenvedjen. 

Előzze meg, hogy az egerek bejussanak otthonába!

Ha tudja, hol juthatnak be legkönnyebben az egerek otthonába, érdemes lehet az egerek által rághatatlan pasztát használni. Vizsgálja meg otthona minden zugát, a falakat, a közművek csatlakozási pontjait, a nyílászárókat, s alkalmazza ott, ahol szükséges!

Egyéb módszerek

Gondosan zárja el az élelmiszereket, és takarítson rendszeresen, az egerek ugyanis általában a táplálék miatt mennek be a házakba! Számolja fel a potenciális egértelepeket! A törmelékes területek kiváló fészket jelenthetnek az egerek számára.

Tartson macskát! A macska az egér természetes ellensége, szeret rájuk vadászni.