18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

A romantikus könyvek pszichológiája, ami olyan népszerűvé teszi őket

Jane Austen lenyűgöző regényeitől kezdve a kicsit megosztóbb Alkonyat-szérián keresztül egészen a Bridgerton családig folyamatosan születnek a letehetetlen – és rendkívül népszerű – romantikus könyvek, melyek emberek százezreivel kedveltetik meg újra és újra az olvasás élményét. Van, aki távolról elkerüli ezeket a regényeket, más csak titokban olvassa, a legtöbben pedig büszkén vállalják fel rajongásuk tárgyát, de mi teszi ezeket a műveket ilyen népszerűvé? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

Megélhetjük a szélsőséges érzelmeket

A romantikus könyvek olvasóiknak egy valódi érzelmi hullámvasutat kínálnak, hiszen bemutatják a teljes boldogtalanság érzését, majd a reménykedést, a csalódást és végül a katarzis, a beteljesülés élményét is. Ezeket az érzelmeket kisebb-nagyobb mértékben mindenki átélte már élete során, így könnyű velük azonosulni, itt azonban mások bőrén tapasztalhatjuk meg őket. Olvasóként sokszor vágyakozunk az ilyen erős érzelmek iránt, bár az addig vezető nehéz utat már nem feltétlenül szeretnénk végigjárni, egy regény által tehát biztonságban élhetjük át mi is ezeket a szélsőségeket.

Egy ilyen olvasmányélmény segítségünkre lehet abban is, hogy a velünk történő traumákat feldolgozzuk, hiszen láthatjuk, hogy főhősünk sokszor a mienknél sokkal komolyabb problémával szembesül, mégis valahogy sikerül túljutnia a nehézségeken. Egy ilyen pozitív végkifejlet segíthet abban, hogy mi is meglássuk a fényt az alagút végén.

Azonosulunk a szereplőkkel

Annak, hogy a romantikus regény a főszereplő érzelmeire fókuszál, van egy nagy előnye: mivel ennek köszönhetően sokkal jobban megismerjük az adott karaktert, könnyebben azonosulunk vele, így kialakul bennünk egy kötődés a szereplő iránt. Ha pedig ez megtörtént, természetesen tudni akarjuk majd, mi történik vele: ez az egyik oka annak, hogy egy ilyen regényt sokszor tényleg képtelenek vagyunk letenni, és hajnalban a könyv végére érve vesszük csak észre, hogy az egész napot olvasással töltöttük. Természetesen ez garantálja azt is, hogy az esetleges következő kötetet is biztosan megvásároljuk, az érzelmek tehát a marketing szempontjából is rendkívül fontosak.

Kiszakadunk a hétköznapokból

Mindegy, hogy a regény a 18. század Angliájában, az 1990-es évek Amerikájában vagy esetleg napjainkban játszódik: ami ott történik, az az átlagos mindennapjainktól teljesen eltér. Egy romantikus történetbe ágyazva megismerkedünk egy idegen világgal, ahol minden szebbnek és izgalmasabbnak tűnik. Ebben természetesen szerepet játszik a szerelmi szál: még ha boldog párkapcsolatban élünk, akkor is jó érzés újra átélni az ismerkedés, az első randevú izgalmát, ha pedig éppen egyedül vagyunk, akkor megismerhetünk olyan érzéseket, melyeket a való életben éppen nélkülöznünk kell.

Egy romantikus regényben olyan érzelmekről, boldogságról, vágyakozásról olvashatunk, amire mi is vágyunk, de még a keserédes, szomorkás fejezetek is eltölthetnek minket nosztalgikus hangulattal, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy – a valóságtól néha eltérően – ez is csak a boldogsághoz vezető út egyik állomása. De nemcsak a szerelem az, ami elvarázsolhat minket: találkozhatunk egy olyan mély barátsággal, testvéri szeretettel, amire mi is vágyunk, esetleg egy letűnt kor, egy egyszerűbb és kevésbé pörgős élet romantikájával, egy szerető szülővel vagy csak egy olyan élethelyzettel, ami teljesen különbözik a mienktől. 

Átéljük a feszültségeket

Bár tudjuk – vagy legalábbis reménykedünk benne –, hogy a történet majd boldog véget ér, addig azonban főhősünknek számtalan izgalmas kalandon, érzelmi hullámvasúton kell keresztülmennie, az olvasás élményét pedig leginkább ez a feszültség fokozza. Ha a fejezet végén egy komplikált helyzet nem oldódik fel, természetesen el kell olvasnunk a következőt is, hiszen ellenkező esetben egész nap ez járna a fejünkben: az izgalom tehát fenntartja az érdeklődésünket, ennek köszönhetően pedig biztosan nem tudjuk majd letenni a regényt.

Megismerkedünk egy erős, idealizált férfi karakterrel

Biztosan a férfiak között is sokan vannak, akik időről időre a kezükbe vesznek egy romantikus regényt, de ez a műfaj azért elsősorban még mindig a nőket szólítja meg, ebben pedig szerepet játszik az is, ahogy a nőket és férfiakat ábrázolják. A női karakterek nagy utat jártak be az elmúlt évszázadok alatt, és a megmentésre váró, elesett szereplők helyét átvették az erős, önmegvalósításra is képes, de azért esendő és romantikára is vágyó lányok.

A férfiak azonban alapvetően nem változtak, továbbra is erősek, bátrak, idővel azonban felvállalják az érzelmeiket is, de a legfontosabb, hogy mindent megtennének a kiszemelt kedvéért. A valódi emberektől eltérően ők tehát tökéletesek, így egyértelmű, hogy a regény végére a férfi főszereplőbe egy kicsit mi is beleszeretünk. 

Megkapjuk a boldog végkifejletet

Természetesen vannak meglepő kivételek, de egy romantikus regényben általában a szerelem beteljesülése a megoldás minden problémára. Ha a két fiatal egymásra talált, nincs többé szenvedés és örök boldogság vár rájuk – legalábbis ezt feltételezhetjük, hiszen a történet itt általában véget ér. Mi természetesen tudjuk, hogy csak ezután következnek a szürke hétköznapok, erről azonban már nem akarunk olvasni: egy ilyen regényben éppen az a vonzó, hogy azzal a kellemes érzéssel csukhatjuk be a könyvet, hogy szereplőink boldogan élnek, amíg meg nem halnak.