18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

A különböző típusú, állítható magasságú íróasztalok

Alátámasztott tény, hogy a folyamatos ülőmunka negatívan hat egészségi állapotunkra. Számos, manapság elterjedt népbetegség vezethető vissza az ülőmunka széles körű térhódítására. Ilyenek a súlyproblémák, az aranyér, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint természetesen a rossz tartásból eredő gerinc-, derék- és nyaki fájdalmak.

A gyártók és fejlesztők válaszként előálltak az állítható magasságú asztalokkal, amik az évek alatt folyamatosan fejlődtek, és ma már számos változatuk ismert.

Ha Ön is tapasztalja a mindennapi munkavégzés okozta káros egészségügyi hatásokat, akkor bizonyára az Ön számára sem ismeretlen az állítható magasságú és okos íróasztalok világa. Az Okosasztal LED-kijelzős termékei között biztosan megtalálja az Ön igényeire szabott típust.

Csoportosítás működési elv szerint

  • A legolcsóbb és legegyszerűbb kategória nélkülözi a modern technológiát. Ezek a mechanikusan, tekerőkar segítségével állítható termékek. Árfekvése ezeknek a legkedvezőbb, tartósak, ugyanakkor hátrányuk, hogy nehéz megtalálni az ideális magasságot, időigényes beállítani őket, és a mai világban elavultnak számítanak.
  • A másik nagy kategória az elektromosan állítható, motorral szerelt íróasztalok. Számos előnyük van, és az itt alkalmazott modern technológia miatt ezeket a típusokat érdemes alaposabban górcső alá venni. 

Elektromosan állítható okosasztalok

Ebben a kategóriában számos altípussal találkozhat, az olcsóbb árfekvésűtől egészen a prémium osztályig. Az egyik legfontosabb csoportosítási kritériumot a motorok száma jelenti. Az egymotoros termékek ára kedvező, és egyszerűen be tudja állítani rajta a kívánt magasságot.

Mivel ezekben csak egy motor dolgozik, az asztal mozgatása lassú tempóban folyik, ezért irodákban, közös terekben, ahol többen használják, nem ideális megoldás. Otthonába viszont remek választás.

A kétmotoros változat árfekvése jóval magasabb, ezeket jellemzően cégek vásárolják, és irodákban telepítik. A mozgató funkció kihasználtsága ebben az esetben sokkal nagyobb így fontos, hogy az átállítás gyorsan és pontosan történjen. 

Az egy- és kétmotoros asztalok jellemzően LED-kijelzővel és belső memóriával rendelkeznek, amely még kényelmesebbé teszi a használatukat. Ezek nagyon népszerű termékek.

Egy lépés az egészség felé

Okos íróasztal vásárlásával, és rendszeres használatával hatalmas lépést tehet egészségének megőrzése és javítása felé. A megfelelő típus kiválasztásánál próbálja meg háttérbe szorítani az anyagi tényezőt, és a hangsúly az egészségének támogatásán legyen. Hiába olcsó a termék, ha a mozgatási tartomány nem az Ön magasságához van igazítva, nem éri el vele a kívánt hatást.

A tökéletes okos íróasztal megtalálása esetén is fontos szem előtt tartani az egészséges munkavégzés egyéb kritériumait. Az időszakos szünetek megtartása, szemvédelem, rendszeres mozgás és nyújtás, valamint a kényelmes, megfelelő tartást adó lábbeli viselése együttesen alkotják meg az optimális munkakörnyezetet.