15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Díszítsük kertünket csodaszép sövényfallal!

Végre itt a tavasz, újra el lehet kezdeni kertészkedni. Ha télen még csak tervezgettük, hogy idén hogyan szépítjük, alakítjuk majd a kertünket, akkor most itt az ideje a tettek mezejére lépni és az elméletet átültetni a gyakorlatba.

Hogyha például már régóta szeretnénk egy szép sövényfalat telepíteni, akkor idén valósítsuk meg ezt az elképzelésünket. Ehhez persze szükség lesz egy s másra, például a finnshop.hu-nál kapható Fiskars sövénynyírókra biztosan, no de ne szaladjunk ennyire előre. 

Az alapvető kérdések: növényfajta és telepítési hely

Először is érdemes tisztázni, hogy a tévhitekkel ellentétben a “sövény” szó nem egy konkrét növényfajtát jelöl, hanem a sűrűn egymás mellé ültetett növényekből álló élő “kerítést”. Egy sövény tehát sokféleképpen nézhet ki, állhat örökzöldekből, virágzó növényekből, de akár gyümölcstermőkből is (pl. mézalmácska). 

Ahhoz, hogy kiválasszuk a megfelelő fajtát, át kell gondolni, hogy mennyi időt tudunk szánni a gondozására, és mi legyen a fő célja. Hogyha például a telek szélére ültetnénk azért, hogy a szomszédból vagy az utcáról ne lehessen belátni az udvarba, akkor sűrű levélzettel rendelkező, örökzöld fajtát célszerű telepíteni. Ellenben ha inkább dekoratív célokat szolgál, akkor jöhetnek a ritkásabb, virágzó növények. 

Léteznek gyorsan növő fajták, de ezeket gyakrabban kell locsolni és rendszeresen nyírni, ha azt akarjuk, hogy rendezetten nézzenek ki. A lassan növő, szárazságtűrő növényeket ritkábban kell karbantartani, de tovább is tart, mire kellően magasra nőnek. Ezek alapján válasszuk ki a megfelelő fajtát.

Hogyan gondozzuk a sövényt?

Ez természetesen mindig az adott növény igényeitől függ, ezzel kapcsolatban érdemes profi kertészektől tanácsot kérni, mi itt most csak néhány általánosabb jó tanácsot osztunk meg olvasóinkkal. 

Ilyen például a rendszeres nyírás fontossága. Hisz csak az a sövény mutat jól, amit rendszeresen gondoznak, egy elburjánzott “dzsungel” csak ápolatlan hatást kelt. Egy jó minőségű sövénynyíróval viszont könnyedén fazonra igazíthatjuk a növényzetet. Érdemes alulról felfelé haladni, hiszen így a lehulló ágak egyenesen a földre, nem pedig a növényre esnek, ezáltal könnyebb lesz az alsó részét is kiigazítani. 

Ha szabályos téglalap alakúra vágjuk, akkor se legyen teljesen egyenes az oldala, hanem fentről lefelé szélesedjen egy kicsit, hogy az alul lévő ágak is kellő mennyiségű napfényhez jussanak. 

A nyírást mindig éles pengéjű eszközzel végezzük, hogy minimális sérülést okozzunk a növénynek és könnyen tudjon regenerálódni. 

Éljen a sövényszobrászat!

Ha már nagyon belejöttünk a nyírásba és unalmasnak tartjuk a sima szögletes formát, akkor próbálkozhatunk látványosabb kompozíciókkal is. 

Vágjuk a sövényt ívesre, alakítsunk ki belőle oszlopokat kis csúcsokkal, nyírjuk gömb formájúra, vágjunk bele átjárókat… a lehetőségeknek csak a fantáziánk, no meg persze a kézügyességünk és a türelmünk szab határt!