18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

3+1 tipp a megfelelő díjtarifa és mobilinternet-csomag kiválasztásához

Ma már mindegy, milyen döntési helyzetbe kerülünk, abban biztosak lehetünk, hogy megszámlálhatatlan ajánlat közül válogathatunk. Nem kivétel ez alól az sem, ha új telefonos csomagra fáj a fogunk, hiszen a hazai szolgáltatók kínálata is bővelkedik a jobbnál jobb és egyéni igényeknek megfelelő lehetőségekben.

De amíg a rengeteg alternatíva bizonyos szempontból megnyugvás, másrészről számos bizonytalanságot is szülhet, aminek következtében nem nehéz végeláthatatlan mérlegelési procedúra közepén találni magunkat. Íme 3+1 tipp, ami segíthet idő- és energiatakarékosan meghozni az ideális döntést.

Útmutató az optimális telefonos díjcsomag kiválasztásához

Az okostelefon életünk minden területén nagy segítséget jelenthet, de kizárólag akkor, ha pontosan, ár-érték arány szerint is optimálisan tudjuk kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Tökéletes tarifa? Létezik! A következő bekezdésekben praktikus tanácsokkal segítünk rátalálni a neked ideális mobilcsomagra.

#1 Térképezd fel és átlagold a mobilhasználati szokásaidat!

Döntéshelyzetben a legtöbbünknek ugyanaz a cél lebeg a szeme előtt: hosszú távon is szeretnénk elégedettek lenni a választásunkkal. Bár mindig kerülhet homokszem a gépezetbe, de ha körültekintően járunk el, nagy esély van rá, hogy nem kell állandóan módosítási körökkel és újabb szerződéskötési eljárásokkal foglalkoznunk.

Épp ezért mint minden esetben, a megfelelő díjtarifa és mobilinternet-csomag megtalálásához is a biztos alapok lefektetése a kulcs. Ehhez nincs is másra szükség, mint jól célzottan összeírni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és korábbi tapasztalataid alapján megválaszolni azokat:

  • Inkább hívásokkal vagy netes böngészéssel töltöd az időd – esetleg mindkettővel egyformán?
  • A mindennapi teendőkön túl a szakmai életedben is központi szerepe van a telefonodnak? Ha igen, milyen szempontból?
  • Mekkora az a maximális szolgáltatási díj, amelyet havonta, minden körülmények között biztonsággal be tudsz fizetni?

Természetesen a személyes életkörülményektől függően célravezető még ennél is több kérdést gyűjteni, de kiindulási alapként már ez a három is megteszi.

#2 Ügyelj az adatforgalom mértékének precíz meghatározására!

Miután sikerül alapjaiban feltérképezni a mobilhasználati szokásokat, célszerű kategorikusan is végiggondolni az egyes kérdéseket. Tekintve, hogy ma már sok szempontból kardinális kérdés a netes elérhetőség, fontos, hogy e téren is tudatosan priorizáljuk az igényeinket. Ebben nagy segítséget jelent, ha tételesen listázzuk a kedvenc mobilos applikációinkat, majd alkalmazásonként összeírjuk, átlagosan mennyi időt töltünk velük és azok használata mennyi adatforgalmat generál. A készülék beállításai között ehhez pontos statisztikákat is találunk, aminek köszönhetően pontosan lehet látni, hogy a pár gigabájtos ajánlat vagy a korlátlan csomag a jobb döntés.

Amire viszont külön tanácsos figyelni, hogy a korábbi adatok csupán irányadóak. Ugyanis benne van a pakliban, hogy az egyes applikációk fejlesztése miatt megnövekedett adatmennyiséggel kell számolni, valamint az sem ritka, hogy a saját szokásaink változtak meg idővel. Például van, ami előtérbe került vagy háttérbe szorult. Ezért elengedhetetlen a korábbi tapasztalatok aktualizálása!

#3 Vizsgáld meg pontosan, hol használod legtöbbet a telefonodat!

Legyen szó híváskezdeményezésről vagy netezésről, a felhasználói szokások felmérésekor a földrajzi elhelyezkedésünk is mérvadó lesz. Mikroszinten ez csupán annyit jelent, hogy az elsőre szimpatikus szolgáltató és szolgáltatás területi lefedettség szempontjából is elérhető legyen számunkra.

Az sem mindegy, hogy a mobiltelefonunkra csak belföldön – vagy az EU-n belül – van szükségünk, vagy azon kívül is. Ráadásul ha a szeretteink közül sokan élnek külföldön, a nemzetközi hívások is befolyásolhatják, hogy a szolgáltatások és az árak tekintetében milyen csomagot éri meg választani. Ebből következik, hogy a helyes döntés előtt nem csak a módot, de a felhasználási helyszínt is meg kell határozni.

+1 Mérd fel a terepet a szolgáltató szempontjából is!

Végül, de nem utolsó sorban a mérlegelés során sokat nyomhat a latban, mennyire megbízható és alkalmazkodóképes  a szolgáltató. Mivel életünk különböző szakaszaiban változhatnak kommunikációs szokásaink és szükségleteink, érdemes olyan vállalat mellett voksolnunk, amely készséggel és rugalmasan viszonyul változó igényeinkhez.

Ennek utánajárásában sokat segíthet, ha már előzetesen leteszteljük a szolgáltató ügyfélszolgálatának hozzá(nk)állását, vagy hiteles netes fórumokon információt gyűjtünk. Utóbbi esetben azonban ajánlott óvatosan puhatolózni, és a különálló, szubjektív történetek helyett a többség véleményére helyezni a hangsúlyt!