20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Milyen következményei lehetnek a foghiánynak?

Már egyetlen fog elvesztésekor is számolnunk kell bizonyos következményekkel, azonban ha több fog hiányáról van szó, akkor hatványozottan. Mindezek a változások nem csupán esztétikaiak, hanem komoly egészségügyi problémák, melyek kihatnak az egész életminőségre.

Napjainkban a legjobb megoldást ennek orvoslására a fogbeültetéses kezelésekben jártas Halász Klinika fogimplantátumai jelentik. 

Beszéljünk a negatív változásokról

Amennyiben hiányoznak a hátsó rágófogak, ilyenkor eltűnnek azok a “támasztékok”, amelyek megfelelő távolságban tartanák a két állcsontot, ez a probléma fennállhat akkor is, ha az egyik nagyőrlő előredől. Mivel a két állcsont közelebb kerül egymáshoz, az izom megrövidül, ezenfelül egy másik súlyos következménnyel is számolnunk kell. Az állkapocsízületben lévő porckorong idővel elvékonyodhat, kilyukadhat, “kiugrálhat”, ami jellegzetes kattogó hanggal, érzettel párosul.

Ezt az állapotot nevezik “kompressziós ízületnek”, a megrövidült izomzat miatt pedig gyakori az éjjeli fogcsikorgatás is, aminek következtében súlyos terhelés nehezedik a megmaradt fogakra. 

Az izomerő megváltozásával a csontozat is elkezd átépülni, azaz az állkapocs laposabbá válik, ebből következően az egész ízület működése megváltozik. Ami pedig a legrosszabb, hogy a megmaradt, egészséges fogakra még sokkal több terhelés nehezedik, így drasztikusabban is kopnak, sőt, torlódások is bekövetkezhetnek. Fokozottabbá válhat a mélyharapás.

Nem csupán a szájüreget érintik ezek a problémák

Mivel szervezetünk egy finoman összehangolt, rendszerben működő szerkezet, a távolabbi izmokat is érintik ezek a következmények. Ennek következtében megjelenhet nyak-, váll- és hátfájás is, sőt, gyakoribbá válhatnak a migrénes fejfájások is. 

Ezek a panaszok pedig az egész életminőségre rányomhatják a bélyegüket. Érdemes tehát mielőbb cselekedni, még a súlyos következmények megjelenése előtt!

Hogyan orvosolható a foghiány?

Az idő sajnos az ellenségünk, vagyis a fentebb leírtak megakadályozására a fogak elvesztését követő 3, maximum 6 hónapban végzett implantáció jelenthet megoldást. A legjobb opció az azonnali fogbeültetés már a húzást, fogelvesztést követően. Ilyenkor ugyanis a cél az, hogy az eredeti állapotot megpróbálják visszanyerni, esztétikai és kényelmi szempontból egyaránt. 

Sajnos a negatív változásokat nem lehet visszafordítani, lényegében a fogpótlás is azt a célt szolgálja (az alapvető feladatán túl), hogy megállítsuk a további állapotromlást, az íny- és csontleépülést, a fentebb leírt változásokat. 

A minél szebb eredményért és a sikeres beavatkozás érdekében ne késlekedjünk, forduljunk bizalommal a Halász Klinika szakembereihez, a hosszú távú gondtalan mosoly specialistáihoz!