18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
18°
Hétfő
22°
2024.04.12. péntek, Gyula
filter.hu filter.hu

A megfelelő purhab kiválasztásának a folyamata

Melyik a jobb, amelyik ragad vagy amelyik dagad? Maga a purhab egy nagyon sokoldalú építőanyag, amit számtalan területen használni az építőiparban és a háztartásokban is. A felújítás sikerességét az is meghatározza, hogy a helyes változatot válasszuk ki. Ehhez több szempontot is figyelembe kell venni.

A purhab az építőipar svájci bicskája?

Ez egy kifejezetten hatékony és sokoldalú szigetelőanyag, ami az egész modern építőipart forradalmasította. Otthoni felújításhoz, ablakok és ajtók beépítéséhez, de még csőátvezetések szigeteléséhez is tökéletesen lehet alkalmazni. A beszerzése is egyszerű, mivel a Borsodfesték Kft purhabok kategóriájában többféle típus közül lehet választani. Azért is számít közkedvelt megoldásnak, mert kimagasló hang- és hőszigetelő tulajdonságai vannak, továbbá az alkalmazása, felhasználása is nagyon egyszerű.

Időt és pénzt takaríthatunk meg azzal, ha erre a szigetelőanyagra esik a választásunk, valamint hosszú távon is biztos megoldást nyújt. A vásárlás során érdemes körültekintőnek lenni, mivel az egyes kialakítások más-más területen tudnak kiemelkedő eredményt nyújtani. A hagyományos purhabokat általában ipari és otthoni alkalmazásra használják. Ilyen például az, amikor hézagokat kell tömíteni vagy éppen kisebb hőszigetelési feladatokat szükséges megoldani. 

Gyakori kérdés még az is, hogy pisztolyos vagy kézi purhab a jobb választás. Utóbbi számít az olcsóbb megoldásnak, viszont a kiadósságuk sokkal alacsonyabb. Ez azért van, mert a kézi haboknál egy 5 milliméteres csövön jön ki a hab, a pisztolyos változatoknál ez a méret 5 és 40 milliméter között variálható. A purhab pisztoly segítségével ráadásul szabályozhatjuk a hab kijövetelének szélességét. Sokkal pontosabban tudjuk eloszlatni a szigetelőanyagot.

Van különbség a normál és a téli purhabok között?

Természetesen a megfelelő szigetelési tulajdonságokat az is befolyásolja, hogy pontosan hol használjuk az anyagot. A téli purhabok képesek mínusz 10, de akár mínusz 20 Celsius-fok körüli időjárásban is kötni. Rugalmasan végezhetjük el még a legnagyobb hidegben is a kitöltési, tömítési feladatokat. 

Ha télen akarunk normál purhabot használni, akkor fennáll annak a veszélye, hogy elreped, egyáltalán nem fog kidagadni a hab és leválik majd az alapfelületről. 

Különböző típusok közül lehet válogatni

Különbséget kell tenni a szerelőhab és ragasztóhab között például. Utóbbi, ahogy a neve is jelzi, építőelemek összeragasztására alkalmas. Nagy a ragasztóereje, így nyugodtan használhatjuk gipszkarton, ablakpárkány, OSB lemez és Ytong tégla ragasztására is. A szerelőhabok tökéletesen képesek kitölteni a legkisebb réseket is, mivel akár 50-100%-kal is megnőhet a térfogatuk a tágulásnak köszönhetően.

Ezenkívül vannak még tűzálló purhabok is, amelyek 250 percig is ellenállhatnak a tűznek. Ez a gyakorlatban azt fogja eredményezni, hogy tűz esetén a speciális purhabbal lezárt területen nem terjed tovább az égés és a füst.