18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
18°
Hétfő
22°
2024.04.12. péntek, Gyula
filter.hu filter.hu

Eszközök, amelyek nélkül nincs disznóvágás

Főként a hagyományőrző, gasztronómiai és turisztikai eseményeknek köszöhnhetően a disznóvágás az utóbbi időben a városi emberek körében is egyre népszerűbb. Persze vidéken akadnak még jó páran, akik azért végzik ezt a tevékenységet, mert így oldják meg a család sertéshússal történő ellátását, és töltik fel finomabbnál finomabb disznóságokkal a kamrát és a hűtőt.

Ha te is kedvet kaptál volna hozzá, akkor mindenképpen olvasd el az alábbi cikkünket, amelyben összegyűjtöttük azokat az eszközöket, amelyek nélkül nem érdemes hozzáfogni a disznóvágáshoz. Némelyikük az ArthurMarket disznótoros kellék kategóriájában is megvásárolható!

Orrfogó és kábító

Ennek a fém eszköznek a segítségével fogják le az állatot, és vezetik a megfelelő helyre, ahol a legtöbb helyen ma már nem leszúrják, hanem egy elektromos sokkolóval vagy egy kábító berendezéssel elkábítják a jószágot, és így ölik le. 

Pörzsölő

Miután elpusztult az állat, le kell mosni és eltávolítani a szőrzetét, amelyhez szükség lesz egy gázperzselőre. Ha szeretnéd megkönnyíteni a dolgodat, akkor érdemes egy multifunkcionális gázégőt beszerezned, amit már praktikus kézikocsival is kínálnak, hogy a gázpalackot is könnyedén lehessen hordozni.

Üst és zsámoly

A fej, a máj és a tokaszalonna abálásához, illetve az elkészült hurka és zsírszalonna kisütéséhez elengedhetetlen egy jól működő üstház és egy beleillő, legalább 100 literes zománcozott üst. A disznótoros fogások elkészítéséhez pedig igazán jó szolgálatot tehet egy öntöttvas gázzsámoly.

Húsdaráló

Miután megtörtént a disznó éles késekkel és bárdokkal történő szétbontása, jöhet a feldolgozás. Ha hurkát szeretnél készíteni, akkor az abált részeket kell ledarálni. Ehhez használhatsz kézzel hajtott mechanikus és elektromos húsdarálót is. Ha nagyobb mennyiségű hússal dolgozol, akkor mindenképpen az utóbbit javasoljuk.

A következő a fűszerezés és a töltés fázisa, amelyhez a legtöbben ugyan hurkatöltőt használnak, de manapság már elérhető a piacon olyan vékony műanyag töltőcső, amit a húsdarálókhoz lehet csatlakoztatni.

Kolbászbél

Amennyiben szalámi gyártására is vállalkoznál, akkor ehhez szükséged lesz penész mintás kolbász- és szalámibélre, amelyek a füstöt és a vízgőzt egyaránt átengedik. 

A legelterjedtebb változata a textil alapanyagból készült műbél, amellyel rendkívül könnyű dolgozni, hiszen töltés után köthető, varrható vagy akár klipszelhetők is.

Végül a fazék, lábos és tepsi

A nap fénypontja az lesz, amikor végre megkóstolhatod, hogy milyen is lett a hurka vagy a kolbász. De egyébként egy igazi disznótor során a friss húsokból és a csontokból aznap még húslevest is gyártanak, amelyhez házilag készült tészta dukál. 

Mivel a disznóvágás nem egyszemélyes munka, így valószínűleg a családod és a baráti köröd is odacsődül, így érdemes beszerezni egy olyan fazekat, lábost vagy tepsit, amelyben nagyobb adagok is könnyen elférnek.