15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Az időjárás és a napelemek teljesítménye: mire számíthatunk rossz időben?

Az évek során a napelemek egyértelműen a fenntartható energia hasznosításának jelképeivé és kulcsfontosságú eszközeivé váltak. Magyarországon is egyre több olyan ingatlannal, épülettel találkozhatunk, amelynek a tetőszerkezetén több panel is van, de a nagyobb napelem farmok sem számítanak ritkaságnak manapság.

Sok minden múlik az időjárási körülményeken

Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az európai átlaghoz képest is kiemelkedő a napsütéses órák száma éves szinten. Ráadásul az egész országban viszonylag egyenletesen oszlik el, így bárki, bárhol és bármikor beruházhat egy saját napelem rendszer kiépítésébe. A panelek rögzítése is egyszerűen megoldható például tetőkampó segítségével, amit a Modulfix oldaláról gyorsan meg is tudunk rendelni.

A teljes napelemes rendszer teljesítményét rengeteg tényező fogja befolyásolni végső soron. Ezek közül a legnagyobb maga az időjárás, ami elég egyértelmű. Ha tűz a nap, verőfényes napsütés van, akkor szinte végtelen napenergia áll rendelkezésre, és a panelek csak úgy termelik az energiát. Ha esik az eső, borult az idő, kisebb a teljesítmény is. Ennyire egyszerű lenne? A derült, napos napokon maximális hatékonysággal működik a rendszer. Ekkor képesek a napcellák a legtöbb napfényt kapni és az áramtermelés mértéke is növekszik. 

Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy a napelemek felhős vagy borús időjárási körülmények között is termelnek energiát. Magyarország földrajzi elhelyezkedése és éghajlata is kiváló lehetőségeket teremt a napenergia kihasználására. A legnagyobb hangsúly az optimális tájoláson és dőlésszögön van. Ez sokkal fontosabb olykor, mint az aktuális időjárás. A legjobb a teljesítmény szempontjából az, ha a tető déli tájolású, mivel ilyenkor éri a legtöbb napfény a paneleket.

A külső körülményeket is számításba kell venni a tervezés során

Északi tájolású tetők esetében sokkal jobb választás a földi telepítés vagy a melléképület teteje. Továbbá a környezeti hőmérsékletre is oda kell figyelni, mivel a magas hőmérséklet csökkenti a napelemek hatékonyságát. A telepítés során ügyelni kell arra, hogy a levegő szabadon tudjon áramolni mögöttük, hogy a hőelvezetés ideális legyen és a túlmelegedés kockázatát is minimálisra csökkentsük.

Mi a teendő szélsőséges időjárás esetén?

A nyári hónapokban a nagy meleg és túlzott napsütés csökkentheti a napelemek teljesítményét. Nyáron a július a “leghatékonyabb” hónap, de gyakran még ez sem éri el az őszi vagy tavaszi hónapok szintjét.

A viharokra, jégesőre is fel kell készülni. Ezt általában a gyártók teszik meg “helyettünk”, mivel a paneleket szigorú teszteknek kell alávetni, hogy még az extrém időjárási körülményekkel szemben is bizonyítsák ellenállásukat. Például 80 km/h sebességgel becsapódó jéggolyó zivatarban is meg kell állniuk a helyüket.

A napelemes rendszerek egész Magyarországon kiemelkedő teljesítményt tudnak nyújtani, így a beruházást nem érdemes halogatni.