18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Meghatalmazás minta – Meghatalmazás a polgári eljárásokban

Manapság egyre nő azoknak a feladatoknak a száma, amelyeket el kell intéznünk, ennek következtében előfordulhat, hogy rendszeresen késleltetjük azok elvégzését. Fontos tudni, hogy van egy alulértékelt eszköz, amellyel valójában rengeteg időt és energiát megspórolhatunk: ez a meghatalmazás.

A meghatalmazással egy családtagot vagy ismerőst hívhatunk segítségül bizonyos ügyletek intézésére, mint a kormányablak, posta, közmű szolgáltatók esetében, amely szabadabbá teheti a napjainkat, illetve gyorsabb ügyvitelt is eredményezhet.

Mi a meghatalmazás?

A meghatalmazás alapvetően a képviselet egyik formája, amely ügyleti képviseleti jogot alapító egyoldalú, címzett jognyilatkozat. A jognyilatkozatot a meghatalmazó teszi, amely alapján a meghatalmazott lesz jogosult eleget tenni az abban foglalt jogosultságnak.

Joghatás

Joghatása, azaz a következménye, amely jogi szempontból releváns, hogy jogosultságot teremt arra, hogy a képviselő más személy nevében eljárjon és jognyilatkozatot tegyen. Megjegyzendő, hogy ez egyben kötelezettséget még nem teremt ezen cselekményekre.

Meghatalmazás a polgári eljárásokban

Amennyiben bírói úton vagy egyéb nemperes eljárásokban meghatalmazás útján kívánjuk érvényesíteni a jogainkat, figyeljünk arra, hogy a meghatalmazott rendelkezzen a meghatalmazás igazolására szolgáló jognyilatkozattal, amelyet szükség esetén képes is legyen igazolni.

Cégbíróságok

Lényeges eljárási szabályt sért a cégbíróság, amely az eljárást kezdeményező személy (meghatalmazott) képviseleti jogosultságát nem vizsgálja. Az általános meghatalmazás esetét kivéve, a meghatalmazást a cégnek, a képviselője részére minden cégbíróság előtti eljárására külön-külön kell megadnia.

Keresetlevél elutasítása

Ha a jogi képviselő meghatalmazotti minősége a keresetlevélből egyértelműen, illetve a képviseleti jog munkaviszonyon alapul, akkor a meghatalmazás csatolásának hiányára hivatkozva nincs helye a keresetlevél elutasításának.

Ugyanis ezen jogkövetkezmény alkalmazása ahhoz a vélelemhez fűződik, hogy a jogi képviselő nem egyéb jogcímen, hanem meghatalmazás alapján látja el a fél képviseletét és nyújtja be a keresetlevelet.

Változások képviseletben

A polgári eljárásban a gazdasági társaság meghatalmazottjaként szereplő ügyvéd képviseleti jogosultsága nem szűnik meg a társaság szervezeti képviselőjének személyében bekövetkezett változás miatt. A képviselet ellátására való jogosultság mindaddig megilleti, ameddig a cégjegyzékbe bejegyzett új szervezeti képviselő a meghatalmazást, illetve annak alapjául szolgáló megbízási szerződést fel nem mondja és a meghatalmazás megszűnését a bíróságnak be nem jelenti.

Szerzi segítség

A Szerzi rendszerében a meghatalmazás okosdokumentum regisztrációt követően ingyenesen igénybe vehető. A Szerzi szerződésgenerátora az összes tartalmi és formai elemre figyel helyettünk. Nincs más teendőnk, mint megválaszolni a kérdéseket, melyek után a rendszer elkészíti számunkra a teljes, hiteles, valamint célnak megfelelő dokumentumot.

Amennyiben további segítségre volna szüksége akár a meghatalmazással kapcsolatban vagy bármely más jogterületen, akkor forduljon bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédek egyikéhez online jogi tanácsadás keretében, akik készséggel állnak rendelkezésére felmerülő kérdéseiben.