15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
13°
Péntek
14°
2024.03.05. kedd, Adorján
filter.hu filter.hu

Gyógyászati segédeszközökkel javítható a betegek életminősége

Az idősek és a mozgáskorlátozottak esetében fontos, hogy az egészségi állapotuk ellenére is kényelmesen és könnyen el tudják végezni a mindennapi tevékenységeiket. Ezen a téren nyújtanak segítséget a gyógyászati segédeszközök. Az alábbiakban ismertetünk néhány eszközt, amelyek javíthatnak a betegek életminőségén.

Ezeknek a kellékeknek fontos szerepük van az egészségügyi ellátás minőségének javításában. Kiemelt a szerepük a megelőzésben, a kezelések során és természetesen a gyógyulási folyamatokban egyaránt. Az Egészség-webshop széles választékot kínál gyógyászati segédeszközök terén.

A kerekesszékkel a beteg meg tudja őrizni az önállóságát

A kerekesszék egy olyan egészségügyi segédeszköz, amely a járni egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudó emberek mozgatását segíti. Amennyiben a beteg egészségi állapota lehetővé teszi, egyedül is tud közlekedni kerekesszékkel, így meg tudja őrizni az önállóságát. 

Ez nagymértékben függ a beteg elhatározásán is. Meg lehet tanulni kerekesszékkel szabadon közlekedni, felhajtani emelkedőre vagy padkára, illetve manőverezni is. Bárhova el lehet jutni ezzel az eszközzel, csak a lépcsőket kell kikerülni. A választás során érdemes figyelembe venni például a terhelhetőséget, az összecsukhatóságot, azt is, hogy tartalmaz-e borulásgátlót. Fontos továbbá a lábtartó mechanika, a kerekek állíthatósága, a kartámasz mozgathatósága, valamint a beülési mélység és a szélesség.

A járókeretek szerepe

A járókeret azok számára nyújt nagy segítséget, akiknek egyensúlyproblémáik vannak, valamint a járáshoz extra támogatásra van szükségük. Ezzel az eszközzel csökkenthető a balesetek kockázata, mivel a ránehezedő súly egyenletesen oszlik el. Ez egyrészt a járókeret stabilitásának köszönhető, másrészt pedig az ergonomikus kialakításnak.

A járókerettel fenntartható a járóképesség és az önállóság. Ez az eszköz nagyobb támaszt nyújt, mint például a bot, hiszen több ponton és jóval szélesebben támaszkodik a talajon. Ráadásul a botot meg kell emelni a haladáshoz, míg a járókeretek között elérhetők gurulós változatok is, amelyeknek köszönhetően egyetlen pillanatra sem veszíti el a beteg a támaszt.

Segítség a fürdőszobában

Az idősek és a mozgássérültek számára sok esetben nehézséget jelent a fürdés. Ma már jó néhány eszköz létezik, amelyek ezen a téren is segítséget nyújtanak az életminőség javításához. Ezek a kiegészítők garantálják a biztonságot a fürdőszobában, ilyenek például a fogantyúk, a csúszásgátló szőnyegek, illetve a zuhanyszékek.

A tusolószékek egyszerűen személyre szabhatóak, mivel állítható a lábak magassága, az ülőfelületük kényelmes, miközben a lyukacsos kialakításuk lehetővé teszi a víz egyszerű elvezetését. Az oldalsó kapaszkodók garantálják a biztonságos ülést, és segítik a felállást. Továbbá háttámlával rendelkeznek, egyszerűen összeszerelhetőek, tartós anyagból készülnek, és csúszásmentes gumitalp található a széklábakon. 

Láthatjuk, hogy bőségesek a lehetőségeink olyan segédeszközök terén, melyek könnyebbséget jelentenek a betegápolásban, valamint mozgáskorlátozottság esetén.