15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
13°
Péntek
14°
2024.03.05. kedd, Adorján
filter.hu filter.hu

Tudnivalók a villanypásztor kiválasztása és telepítése kapcsán

Villanypásztorokat többféle célra is lehet használni. Vannak, akik a haszonállataikat, mások a hobbiállataikat szeretnék koordinálni a segítségükkel. A legeltetéstechnikában is szerepük van ezeknek a szerkezeteknek.

A villanypásztor használatával meg lehet akadályozni az állatokat abban, hogy egy adott területről elkószáljanak, közben a fizikai sérülésük kockázata minimálisra csökkenthető. Arra is jók lehetnek, hogy távol tartsanak nem kívánatos erdei látogatókat.

Mindezeket figyelembe véve nehéz volna rábökni egy adott konstrukcióra, és azt mondani, hogy ez az ideális villanypásztor trafó mindenki számára, mivel más és más célból lehet szükség a használatra, így mindenki számára más a jó választás. Az AnivetDirect webáruház villanypásztor tartozékai között azonban minden szükséges eszköz megtalálható.

Mit kell mérlegelni a villanypásztor kiválasztásakor?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen állatok kapcsán van szükség a villanypásztorra. Vannak állatok, amelyek kisebbek, mások sokkal nagyobbat tudnak ugrani, ezt mindenképpen figyelembe kell venni.

Lényeges szempont, hogy miként lesz működtetve a villanypásztor. A legegyszerűbb, ha hálózatról üzemel, ám ha erre nincs lehetőség, akkor akkumulátorról, szárazelemről vagy napelemes rendszerről is működtethető. A bekeríteni kívánt terület nagysága is döntő fontosságú. Ez alapján lehet meghatározni a vezetékhosszt, és a villanypásztornak is megfelelő teljesítménnyel kell rendelkeznie.

Mi mindenre van szükség a rendszer működéséhez?

A villanypásztor üzemeléséhez nem csak magára a készülékre, hanem további komponensekre is szükség van. Ezek egyike a GSM adapter, amely mobilkészüléken jelzi, ha elszakad a vezeték vagy ha valamilyen meghibásodás történik.

Kelleni fog a telepítéshez földkábel, összekötő idomok és földelőszonda is. Valamilyen oszlopok vagy karók is szükségesek, ezek lehetnek fixek vagy könnyen mozgatható műanyag oszlopok. 

Az AnivetDirect kínálatában megtalálhatók a kapuelemek, huzalfeszítők, szakaszkapcsolók, villámhárítók, figyelmeztető táblák és voltmérők is. Nyílt terepen kiemelt fontosságú a villámhárító megléte, hiszen ennek hiányában a készülék tönkremehet.

Tudnivalók a villanypásztor telepítése kapcsán

A villanypásztor készüléket úgy kell elhelyezni, hogy ne érje őket közvetlen nedvesség. Az előírtnál hosszabb vezetéket soha nem szabad ráhelyezni. Az akkumulátor töltöttségét rendszeres időközönként, legalább hetente ellenőrizni kell.

A növényzetnek nem szabad a vezetékhez érnie, mivel ha csapadékos az idő, akkor nem fog működni a rendszer ebben az esetben. A vezetékek összekötését a megfelelő idomok segítségével kell megoldani. A rendszer kialakításakor ügyelni kell arra, hogy az állatok ne tudják átugrani a vezetéket, de alatta se tudjanak átbújni.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a helyi szabályozásokat és rendeleteket sem, kiváltképp, ha a villanypásztor belterületen kerül telepítésre.