7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Az autó karbantartásának legfontosabb lépései

Kevés bosszantóbb dolog létezik annál, amikor lerobban az autó az út szélén, nem indul be vagy a világ összes pénzét rá kell költeni a javításra, szervizelésre. Persze ezek előfordulhatnak, de rendszeres karbantartással rengeteg fejfájás - és ami még fontosabb, műszaki probléma - elkerülhető. Nemcsak akkor kell lépni tehát, amikor beüt a krach, hanem érdemes rendszeresen odafigyelni a megelőzésre is.

Alkatrészek ellenőrzése, javítása vagy cseréje

Elkopott féktárcsák, fékbetétek? Meghibásodott gyújtógyertyák, szűrők? Kenőanyagokra van szükség? A Bihar-Express Kft. személyautó alkatrészek kínálatában ezek mind megtalálhatóak. Sőt, akár műszaki segítséget is lehet kérni a szakemberektől. Fontos ugyanis, hogy ne hagyjuk, hogy a kocsi legtöbbet használt alkatrészei teljesen elhasználódjanak. Időről időre nézzük át az eldugottabb helyeken lévő kellékeket is, hogy megelőzzük a bajt.

Számos olyan alkatrész létezik még, amiket mindenképp javasolt átnézni, vagy átnézetni. Ilyenek például a fékek, a blokkolásgátló rendszer (ABS), a lengéscsillapítók, ahogyan fontos a villamos berendezések karbantartása is.

Kerekek és gumiabroncsok ellenőrzése

A kerekek és gumiabroncsok ellenőrzése több szempontból is létfontosságú. Szinte életbe vágó, hiszen biztonsági oldalról is lényeges, hogy a profilmélység és a nyomás a gyártó által megszabott határértéken belül legyen. De az üzemanyag-fogyasztását is erősen meghatározza, ha az nem a megfelelő szinten van. A fékpor letakarítása és a futómű beállítása szintén erősen javasolt teendők, amiket rendszeresen érdemes elvégezni.

Teljes körű műszaki átvizsgálás

Olajszint ellenőrzése, lámpák átnézése, a hűtőfolyadék szintje, a gyújtógyertyák, a légszűrő - egytől egyig nem hagyhatjuk őket figyelmen kívül. A legjobb, ha a műszaki kérdések miatt külső szakember nézi át időről időre az autót, hiszen olyan problémákat is észrevehet, amit egy laikus nem biztos. Na és persze az örök viták: mikor van szükség olajcserére, 10-15 ezer kilométer után vagy megvárhatjuk a 30 ezret is? Ezek kapcsán a gyártók és az autószerelők okosabbat tudnak mondani, mintha hasraütésszerűen állást foglalnánk. De azért az alapvető lépéseket “házilag” is célszerű elvégezni.

Rend és tisztaság - a lelke mindennek

Ne feledjük, hogy az autónak lelke van, és ha nincs gazdája, nagyobb eséllyel is megy tönkre. Apróságnak és egyeseknek akár feleslegesnek is tűnhet, de ha rend van az utastérben és tisztaság a kocsiban, már csupán ez is rengeteget nyom a latban. Nem beszélve arról, hogy mi is és utasaink is szívesebben, jobb közérzettel utazunk majd.

Nem olyan nagy áldozat az autó karbantartása, ellentétben a komoly műszaki hibák elhárításával

Az autó karbantartása nem igényel olyan sok fáradságot és időráfordítást, ellentétben azzal, ha nem foglalkozunk vele és végül megadja magát. Így majd akkor megy el rá az idő, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, és még a pénztárcánkat sem fogja kímélni a szervizelés. Jobb kézben tartani a dolgokat, amennyire csak lehetséges.