7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Devizaváltás külföldön: Hogyan fizessünk okosan?

Utazás közben gyakran merül fel a kérdés: hogyan fizessünk külföldön? A valutaváltás és a különböző fizetési módok megértése elengedhetetlen a kényelmes és biztonságos utazáshoz. Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb módszereket, tippeket és potenciális csapdákat, amikor más devizában fizetünk.

Valutaváltás: Helyben vagy otthon?

Sok utazó dönt úgy, hogy még otthon vált valutát, de ez nem mindig a legjobb megoldás. A helyi pénzváltók gyakran kedvezőbb árfolyamokat kínálnak, de vigyázni kell a rejtett díjakkal. 

Informálódj előre az aktuális árfolyamokról, és hasonlítsd össze a különböző váltók ajánlatait, valamint sok országban már készpénz nélkül is lehet utazni vagy van lehetőség egy ottani ATM-ből készpénzt felvenni.

Bankkártya használata külföldön

Bankkártyák használata gyakran kényelmes és biztonságos módja a fizetésnek külföldön. Ugyanakkor fontos tudni, hogy sok bank felszámít magas díjat például készpénz felvételkor és nem kedvező átváltási árfolyamot alkalmaznak sok esetben. 

Igaz 2023-ban már több magyar kereskedelmi bank is elindított nagyon kedvező devizaváltási lehetőségeket, de érdemes utánanézni a kondícióknak, valamint limitek vannak a kedvező devizaváltásra és csak minimális devizanem érhető el.

Revolut: Egy modern megoldás

Revolut egy digitális bank, amely lehetővé teszi a felhasználók számára azt, hogy gyorsan és egyszerűen váltson devizát, kedvező árfolyamokon. A Revolut kártyával történő fizetés során automatikusan a lehető legjobb élő árfolyamon történik a konverzió, így elkerülhetők a magas banki díjak.

Az ingyenes Revolut Standard csomagon kívül további 4 előfizetéses csomag is elérhető. Akár korlátlanul lehet kedvező árfolyamon hétköznapokon plusz díj nélkül váltani. 

Ezenkívül sok felhasználó szereti a virtuális kártyák használatát, a mobilapp könnyű kezelhetőségét.

A Revolut egy eléggé komplex banki szolgáltató, így érdemes a regisztráció előtt átnézni az előnyeit és hátrányait, a különböző csomagokat, díjakat, de ebben ez az átfogó Revolut cikk tud neked segíteni.

Biztonsági tippek

Bár a bankkártyák használata biztonságos, mindig legyünk óvatosak. 

A bankkártyához tartozó számlán ne tartsuk az összes pénzünket, egy esetleges visszaélés során így nem tudják bármekkora összeggel is megterhelni a kártyánkat. Ha van rá lehetőség, akkor érdemes lehet átmenetileg is limiteket beállítani a kártyához.

Ha fizikai bankkártyánk adatait úgy tudjuk elrejteni, ha érintéssel fizetünk az üzletekben, a kártyánkat nem adjuk ki a kezünkből.

Megoldás lehet még a telefonos érintéses fizetés és akkor csak a telefonunkat érintjük a terminálhoz.

Esetleg tovább fokozható a védelem, ha egy virtuális kártyát hozunk létre és azt állítjuk be a telefonunkon a Google Wallet vagy az Apple Pay fiókunkban.

Az ATM-eknél a készpénzfelvételkor is legyünk körültekintőek, inkább egy helyi bankfiók ATM-ben vegyünk fel készpénzt.

Egyéb tippek

- Mindig tartsunk nálunk némi készpénzt vészhelyzet esetére.

- Tájékozódjunk a helyi fizetési szokásokról.

- Ellenőrizzük, hogy bankkártyánk elfogadott-e a célországban.

Fotó: depositphotos.com