11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

A hatékony esztergálás titkai

Az esztergálás egyik fő célja, hogy a létrehozott anyagok minél simább felülettel rendelkezzenek. A forgácsolási eljárás során azonban nagyon fontos, hogy az adott felületen mindig a megfelelő szerszámmal és szaktudással kell dolgozni.

A munka során a főmozgást ugyan a munkadarab végzi, de az előtoló mozgás nélkül nem jönne létre az egyidejű, kétféle mozgás, ami a precíz végeredményt biztosítja. Amennyiben nem tudod, hogy melyik szerszámra lesz szükség vagy el akarod kerülni a hibákat, akár szakértői csapatot is megbízhatsz a munkával - vagy érdemes edukálni magad a témában, például ezzel a bejegyzéssel.

Végy egy jó szerszámot!

Az első és legfontosabb természetesen az, hogy a megfelelő szerszámmal dolgozz. Az Esztergaszerszám.hu weboldalán megtalálható váltólapkák stabil, hatékony, precíz megmunkálást tesznek lehetővé. Ráadásul kiváló minőségű anyagból készülnek!

Egyéb, kedvező árú forgácsoló szerszámokat is kínálnak, kiegészítő termékekkel. Így akár a hozzá tartozó lefogató csavarok, sorjázó pengék és kiesztergáló fejek is megtalálhatóak.

Onnan tudhatod, hogy az adott szerszám megfelelő, ha geometriailag alkalmas az adott felület kialakítására, és az anyag is passzol a forgácsolni kívánt anyag megmunkálásához. De az sem hátrány, ha gazdaságosan lehet vele dolgozni.

Használd ügyesen, ésszel - a legfontosabb tudnivalók!

Az esztergálást csak a megfelelő képesítéssel rendelkező szakember végezheti, hiszen rengeteg mindenre oda kell figyelni. Egyrészt az alkatrész méretét, igényeit, minőségi követelményeit, másrészt a gép vagy szerszám teljesítményét, megmunkálási képességét is szem előtt kell tartani. A biztonságos munkavégzésről és óvintézkedésekről nem is beszélve.

Nézzük, melyek a legfontosabb műszaki tudnivalók:

  • Forgácsolási adatok: a szerszám élének mozgását jellemzik a munkadarabhoz viszonyítva. Az ajánlott forgácsolási adatokat optimális körülmények között kísérletekkel határozzák meg a szerszámgyártók. Itt a teljesítményt és élettartamot is figyelembe kell venni, megfelelően használva a hűtő-kenő folyadékokat, valamint biztosítani a munkadarab- és szerszámbefogás maximális merevségét.
  • Forgácsolási sebesség (Vc - m/min): a szerszám élének viszonylagos sebessége a munkadarabhoz képest, a főmozgás irányában. A legfontosabb adat, hiszen a forgácsképzés kizárólag bizonyos sebességtartományban lesz jó minőségű.
  • Fordulatszám percenként (N - fordulat/min): a forgácsolás során a főmozgás általában forgó, így a megfelelő sebességhez percenként az ideális fordulatszám beállítására van szükség, ami a szerszám (vagy esztergálásnál a munkadarab) átmérőjétől (D jelzés) függ.
  • Előtolás (fúrásnál f - mm/fordulat, marásnál fz - mm/fog): a szerszám viszonylagos haladási sebességét jellemzi. Általában átmérő tartományokra adják meg értékét és a gépen beállítható előtoló sebességet.
  • Fogásmélység: főként a marásnál fordul elő radiális és axiális fogásmélység egyszerre, az előtolással együtt határozza meg a forgács keresztmetszetét és a forgácsoló művelet felületi minőségét, illetve termelékenységét. Minél nagyobb a leválasztandó anyagkeresztmetszet, annál termelékenyebb a megmunkálás is. A forgácsolási erők viszont nőnek, ami pontatlanságot okozhat. Ezért van szükség nagyolásra nagy fogásmélységgel, és utána simításra kis fogásvételel.

Az első lépések egyike az - amennyiben eszterga szerszámmal dolgozol -, hogy távolítsd el az olyan eszközöket, mint például a tokmánykulcs, hogy elkerüld a baleseteket. Csak akkor indítsd be a gépet, ha biztos vagy benne, hogy minden veszélyforrást kiiktattál. Állítsd be a vágósebességet (Vc), de vedd figyelembe az előtoló mozgás hatásait is a terhelés miatt. Nem mindig a nagy vágás a hatékony, pláne nem a gazdaságos megoldás. Hatékonyság szempontjából legalább ilyen fontos a rögzítés módja is.

Edukáld magad!

Napjainkban olyan gyorsan változik a világ, hogy az a technológiai folyamatokat is igencsak erősen érinti. Ma már nem úgy esztergálunk, mint tegnap, és holnap ki tudja, milyen új megoldások látnak napvilágot. Elengedhetetlen ezért egy mai, 21. századi szakember számára, hogy folyamatosan figyelje a szakma trendjeit, és haladjon a korral, képezze magát - ha nem is mindig csak papíron.

Az Esztergaszerszám.hu csapata nemcsak webáruházként funkcionál, hanem forgácsoló műhely is, így tudják miről beszélnek, szívesen adnak szakmai tanácsot új partnereik számára.