14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
13°
Péntek
14°
2024.03.05. kedd, Adorján
filter.hu filter.hu

Ezekre kell figyelni diákmunka vállalásakor

A diákok gyakran vállalnak munkát a tanulmányaik mellett. A többség csak nyáron, de sokan a tanév közben is. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni diákmunka vállalásakor.

Hol lehet diákmunkákat találni? Érdemes erre a linkre kattintva megnézni a lehetőségeket: https://budapestallas.hu/allasok/diakmunka. Akkor is jó megnézni, ha nem aktuális a munkakeresés, csak az elvárásokkal kapcsolatban szeretnénk tájékozódni.

Legfeljebb hány óra fordítható a munkavégzésre?

Érdemes még a munkakeresés előtt alaposan átgondolni, hogy legfeljebb hány óra fordítható a munkavégzésre úgy, hogy az ne menjen a tanulás rovására. Célszerű kevesebb óraszámmal kezdeni, és később növelni azt, ha úgy tűnik, hogy több fér bele. 

Minden esetben tisztázni kell a munkaadóval, hogy mely napszakban és milyen munkaidőben történik a munkavégzés. A munkaidő lehet teljes (8 órás), részmunkaidő (4-6 órás), valamint alkalmi.

Milyen munkaviszonyokban lehet dolgozni?

Többféle munkaviszonyban lehet munkát végezni, a sztenderd esetében teljes vagy részmunkaidőre lehet szerződni. Emellett jellemző az egyszerűsített foglalkoztatás is, amely esetében rövidebb időtartamokra történik a foglalkoztatás, ez például hostess munkák esetében jellemző. Utóbbiról fontos tudni, hogy legfeljebb 15 napot lehet így dolgozni havonta.

Fontos, hogy minden esetben készüljön munkaszerződés, hiszen ezzel sok szabálytalanságot lehet kivédeni. Például ha a munkaadó nem akar fizetni, akkor erre lehet hivatkozni. A szerződést természetesen minden esetben alaposan át kell olvasni az aláírás előtt. Továbbá az esetek többségében elvárás, hogy legyen bankszámlája a munkavállalónak, mert csak ebben az esetben tudják kifizetni a munkabért. A bankszámlaszámnak a munkaszerződésben is szerepelnie kell.

Az adózással is tisztában kell lenni

Diákmunka vállalása esetén az adózással is tisztában kell lenni. Az adóbevallást többnyire a NAV elkészíti, de annak véglegesítése előtt minden esetben ellenőrizni kell a benne szereplő adatokat. Ugyanis ha hibás, és véglegesítésre kerül, akkor az adózót terheli a felelősség. A diákmunka során szerzett tapasztalat a jövőbeli karrierben előnyt jelenthet. Bővül a szakmai tapasztalatok listája. Ha van rá lehetőség, érdemes olyan munkakörben elhelyezkedni, amely kapcsolódik a tanulmányokhoz.

Ha hosszabb ideig sikerül ugyanazon a munkahelyen dolgozni diákmunkásként, akkor később lehetőség nyílhat előrelépésre, érdemes élni a lehetőséggel. Továbbá azzal is, ha a munkaadó továbbképzést biztosít. Szóval körültekintőnek kell lenni a választáskor munkakör, munkaidő és munkaviszony tekintetében egyaránt, és az adózással kapcsolatban is tájékozottnak kell lenni. A munkaszerződésre pedig kiemelt figyelmet kell fordítani. Ha lehet, akkor a kiválasztott diákmunka a későbbi munkavállaláshoz releváns munkatapasztalatot biztosítson.