7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Homlokzati burkolat kisokos – tippek a választáshoz!

A homlokzati burkolat egy olyan plusz réteg, amely védelemmel és extra szigeteléssel látja el az épületet. A panelekkel lefedhetjük az ingatlan nagy részét, amely így egyfajta “bőrként” szolgálhat. Ezáltal esztétikusabbá és értékállóbbá válik az ingatlanunk. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a megjelenését javítja, hanem különféle egyéb célokat is szolgálhat attól függően, hogy milyen anyagot és típust választunk.

Az alábbi írásunkban minden fontos információt megosztunk ezekről a burkolatokról. Kiderül, hogy milyen előnyeik vannak, valamint kitérünk arra, hogyan lehet őket felhelyezni.

Mi célt szolgálnak?

A Tiissa homlokzati burkolatai gyakran olyan extra réteget tartalmaznak, amelyek megfelelő védelemmel látják el a külső falazatot. Nem ritka az sem, ha az adott típus hőszigetelő anyaggal készül, ezzel csökkenthető az energiavesztés, valamint könnyebb fenntartani a belső hőmérsékletet. Az egyes panelek képesek megóvni a falakat a nedvesség káros hatásaitól, így elkerülhetjük a penészesedést. Nem utolsósorban hangszigetelést biztosítanak, valamint plusz védelmet nyújtanak a tartószerkezet számára.

Hogyan válasszunk?

A döntést több minden befolyásolhatja. Olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint az épület elhelyezkedése, a tervezési stílus, valamint a rendelkezésre álló költségvetés. Emellett fontos szempont lehet az éghajlat, hiszen egy párásabb és esősebb területen másra lesz szükség, mint egy mediterrán vidéken.

A homlokzatburkolat azonban nem csak esztétikailag kell, hogy megfelelő legyen. Olyan funkcionális tényezőket kell szem előtt tartani, mint a hőszigetelő képesség, amivel jelentősen csökkenthető az ingatlan energiavesztése, ezáltal alacsonyabban tarthatjuk a fűtési költségeket. A meleg éghajlaton fontos a kiváló hővisszaverő képesség, valamint a jó szellőzés biztosítása a túlzott hőfelhalmozódás elkerülése érdekében. 

Ami pedig a költségeket illeti, nem mindegy, hogy milyen típust választunk, hiszen az árak jelentősen eltérhetnek egymástól. A különböző anyagok széles választéka azonban lehetővé teszi a számunkra, hogy megtaláljuk a tökéletes homlokzati burkolatot. De mindenképpen ügyeljünk az anyag tartósságára, valamint ne feledkezzünk meg a panelek karbantarthatóságáról sem.

Milyen típusok léteznek?

Igen kedveltek a fahatású burkolatok, amelyek szinte bármely otthonban megállják a helyüket. Örökéletűek, mindig stílusosak és a trendek változásával sem mennek ki a divatból, így cserére sem lesz szükség.

A MAX-3 kiviteleket olyan extrém körülményekre tervezték, ahol a burkolatok rendszeres külső hatásoknak vannak kitéve. A céljuk az volt, hogy leváltsák a fém és a fa paneleket, amelyek rendszeres karbantartást igényelnek. A háromrétegű laminált polimerből készült változatok azonban háromszor erősebbek, mint a hagyományos anyagok. Ennek köszönhetően nemcsak az erős szélnek állnak ellen, hanem még zajcsökkentő hatásuk is van.