7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A modernizmus előtérbe helyezi az egyszerűt és a funkcionálist

Nagyon gyakran terelődik a szó a különféle művészeti irányzatokra egy-egy társas összejövetelen. Te például pontosan tudod, hogy mi a különbség a modern és a kortárs stílus között?

A kérdés megválaszolása persze nem is olyan könnyű, hiszen az egyes stílusok között elég nagy az “átjárás”, azaz számos jellemző előfordulhat több stílusban is. Pont emiatt sokan összekeverhetik a modern stílust a kortárs, a skandináv vagy a minimalista stílussal. Mindre igaz ugyanis, hogy egyszerű elemeket használ némi geometriával fűszerezve.

Letisztult vonalak, központban a funkció

Ha a fentiek neked is bejönnek, akkor a DODO modern kollekciójában érdemes körülnézned. Itt olyan modern, minimalista bútorokat és kiegészítőket találsz főképp, amelyek vonalvezetése egyszerű, leginkább egyenes, esetleg finoman lekerekített.

Egy modern lakásban ugyanis egyszerű vonalakat találsz, valamint az általuk teremtett rendet. Még a dekorációs elemeknél is ezt lehet megfigyelni. Nincs a polcokon semmi felesleges, semmi csecsebecse, és a szabad területek sincsenek megpakolva bútordarabokkal. Sokkal nagyobbnak is lehet ezeket a tereket érzékelni így optikailag, még ha esetleg szűkek is.

Semmi felesleges

A modernizmus lényegében a XIX. század végén és a XX. század elején a nyugati társadalom széles körű átalakulásából eredeztethető. Van olyan nézet, amely szerint a modernizmus a romantika, az ipari forradalom és a polgári értékek hatásaival szembeni lázadásból alakult ki. Az építészeti modernizmus lényegében az 1920-30-as évek európai funkcionalizmusa: a konstruktivizmus és a szovjet racionalizmus. Németországban pedig a Bauhaus, az építészeti art déco stílus, a brutalizmus és az organikus építészet is.

A modern belsőépítészetre a változatos anyaghasználat jellemző: fa, műanyag, fémek, rozsdamentes acél. A belsőkben a tiszta vonalak, geometriai formák, szabad terek, a funkció és az egyszerűség uralkodnak. Világosak a terek, hiszen sok az ablak, és a falak világosak. Nincs sok bútor, így a tereket tágasabbnak lehet érzékelni. Minden berendezés vagy díszítés gyakorlatias megfontolásokon alapult, azaz általa hogyan spórolható meg idő, pénz és anyag.

A főbb modern lakberendezési stílusok

Szinte felsorolni is nehéz, olyan sok modern lakberendezési stílus létezik. Biztos nem ismeretlen számodra sem a minimalizmus, az indusztriális (ipari), a skandináv, a modern rusztikus vagy a mid-century (századközepi) modern stílus, ám a modern glamourt is ide tartozónak szokták tekinteni. Az biztos, hogy ha nem idegen tőled az egyszerű térkialakítás, a tiszta vonalak és a szellős, nyitott terek, ráadásul még barátságos, hangulatos otthont is szeretnél, akkor a modern stílusban berendezett enteriőrökben jól fogod érezni magad.

Válaszd hát ehhez a modern dizájnú elegáns, egyenes vonalú bútorokat sima és fényes felületekkel a DODO webáruházban!