7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Elegancia a maximumon: uszkár, az igazi úri kutya

Bár az uszkár szót hallva mindenki tudja, hogy pontosan melyik kutyafajtáról van szó, a többségnek nincs vele saját tapasztalata, hanem bedől az innen-onnan hallott téves információknak és sztereotípiáknak.

Ilyen például, hogy ezt a fajtát csak a felső tízezer tagjai tartják, mintegy divatos kiegészítőként, ennélfogva az uszkár egy habos-babos “csajkutya”, aki csak ölebnek alkalmas. Ennél nagyobbat viszont nem is tévedhetnének, hiszen valójában egy meglehetősen aktív és eszes fajtáról van szó. 

A finnyáskodás nagymestere

Persze azért némi alapja lehet az előítéleteknek, mert az például abszolút igaz, hogy egy uszkár annyira válogatós tud lenni, mint egy igazi arisztokrata. Ezért ne is próbálkozz az olcsó, silány minőségű tápokkal, hanem rendelj inkább Brit prémium eledelt a Petgurutól

A toy vagy törpe uszkároknak a Brit premium by Nature puppy & junior Small vagy a Brit Care mini puppy lamb tápot javasoljuk, közepes méretű kedvencednek a Brit Care medium lazacos eleséget, az óriás uszkár kölyköknek a Brit Premium by nature junior medium, kifejlett korban pedig ennek a felnőtt változata ajánlott. 

Természetesen ez csak egy lehetőség a sok közül, lehet, hogy kedvencednek pont ezek nem ízlenek majd, de ne add fel, hanem próbálkozz tovább más márkákkal. Érdemes tudni, hogy az uszkárok hajlamosak az ételallergiára, ezért javasolt hipoallergén eledelt adni nekik. 

Szépség és elegancia

Uszkártulajdonosként egy olyan dolog biztosan lesz, ami rendszeresen fog szerepelni a naptáradban: ez pedig a kutyakozmetikus meglátogatása. Hisz ez a fajta amilyen bájos a bongyor szőrével, annyira kényes is. 

Ez a szép és rendezett bunda ugyanis nem magától alakul ki, hanem rendszeresen karban kell tartani. Ami annyit jelent, hogy 4-6 hetente szükség van egy kis fazonírozásra.

Ilyenkor sor kerül a tappancsokon, a pofin, és az intim tájékon lévő bunda megnyírására. Illetve, amit sokan nem tudnak, hogy az uszkárok szőre nem igazán hullik, ellenben gyorsan nő, és a göndörsége miatt a csomósodásra is nagyon hajlamos. 

Ezért hacsak nem szeretnél egy loncsos bundájú, ápolatlan kutyát, akkor bizony törzsvendégek lesztek a kozmetikusnál. A köztes időben pedig neked is gondoznod kell kedvenced szőrét, rendszeresen átfésülni és fürdetni, ha szükséges.

Mindezek tükrében talán nem lep meg, hogy az uszkár inkább benti tartásra ajánlott, már csak azért is, mert nincs hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező aljszőrzete.

Mit kell tudni a fajta jelleméről?

Ezek a kutyák roppant kíváncsiak és nagyon ragaszkodóak, jól kijönnek a család minden tagjával, ezért gyerekek vagy másik kutyák mellé is ideális házi kedvencek. Viszont mivel nagyon aktívak, ezért fizikailag és mentálisan is le kell őket fárasztani, nehogy az energiájukat rombolással vezessék le. 

Az egyedüllétet azonban rosszul viselik, ha napi 8-9 órára is magukra hagyod őket, akkor szeparációs szorongás alakulhat ki, ezért olyan családokba ideális, ahol szinte mindig otthon tartózkodik valaki.